Zaštita vinograda u fazi intenzivnog rasta mladica do završetka cvatnje

Vinova loza
zaštita vinograda

Vinova loza ove godine ranije ulazi u period intenzivnog rasta i razvoja. Tada se formiraju cvasti, koje su pored lišća vrlo osjetljive na peronosporu i pepelnicu. Tijekom ovog perioda postoji opasnost od proljetnog mraza, koji je ove godine ponegdje već izazvao štete u travnju.  


Za ovu iznimno osjetljivu fenofazu do kraja cvatnje, za zaštitni tretman protiv peronospore, preporučuju se sistemični pripravci: RIDOMIL GOLD® R, AMPEXIO®, ORONDIS® FORTE Pack i najnoviji ORONDIS® Ultra. 
Za suzbijanje pepelnice, ovim pripravcima dodaju se TOPAS® 100 EC ili DYNALI® + THIOVIT JET®. Od biostimulatora najbolji izbor su MEGAFOL ili ISABION®. Za suzbijanje sive plijesni kod osjetljivih sorti na početku cvatnje, može se dodati SWITCH® 62,5 WG ili GEOXE®. Svi navedeni pripravci i kombinacije nemaju ograničenja za miješanje ako se koriste u preporučenim dozama i na pravilan način.

Suzbijanje primarnih infekcija od peronospore

Za primarnu infekciju plamenjačom potrebna je kapljica kiše ili rose uz povoljne temperature. Za prve infekcije bolest traži prosječne dnevne temperature iznad 10˚C i oborine iznad 10 l tijekom jednog dana, a to je  gotovo uvijek moguće tijekom svibnja. Pepelnica također predstavlja opasnost od polovice svibnja, a do zaraze može doći i bez kiše, dovoljna je visoka relativna vlaga zraka.
Peronosporu je lako primijetiti u vinogradu, a za pepelnicu kažu da je podmukla bolesti koja se rijetko primijeti do formiranja bobica, iako često bude prisutna.
Prvi simptomi plamenjače primijete se na najdonjim listovima ili mladicama koje rastu iz panja. Karakteristični simptomi se primjećuju u vidu žućkastih uljnih mrlja na licu listu, a ubrzo nakon toga vidi se bijela prevlaka na naličju lista. Zaraženi grozdići ili cvasti do cvatnje izgledaju savijeni s tamnom bojom peteljkovine i postepeno se osuše.

Pepelnica ili lug 

Tijekom svibnja napada mlado lišće koje se deformira, ali štete su puno veće ako zarazi cvjetove i cvasti do kraja cvatnje. Zaraženi cvjetovi i bobice u ranoj fazi se suše, a kasnije tijekom ljeta pucaju i na njih se sekundarno naseli trulež (Botrytis). 

Suzbijanje plamenjače i pepelnice od polovice travnja do početka lipnja 

Bazira se na zaštitnom tretmanu kombinacijama fungicida kontaktnog, sistemičnog ili lokosistemičnog djelovanja. Ovi fungicidi  štite biljku izvana i iznutra i što je najvažnije prate rast, jer ulaze u biljku ili su deponirani u kutikularnim voskovima lista ili bobice. Za ovu fenofazu od polovice travnja do polovice lipnja, preporučujemo sistemične pripravke kao što su RIDOMIL GOLD® R, AMPEXIO®, ORONDIS® Forte Pack i najnoviji ORONDIS® Ultra koji se pokazao najefikasniji u 2023-oj godini koja će ostati upamćena po peronospori. Za suzbijanje pepelnice najbolja je preporuka kombinacija sistemika i močivog sumpora odnosno pripravaka TOPAS® 100 EC i THIOVIT JET®. Za ovaj period preporuča se u navedene kombinacije dodati biostimulatore ISABION® ili MEGAFOL. primjena biostimulatora posebno je važna na područjima gdje je loza bila oštećena travanjskim mrazevima. Biostimulatori pomažu u oporavku biljaka od svih uzročnika abiotskog stresa, ali imaju značajan utjecaj za formiranje cvasti i na bolju oplodnju i zametanje bobica.
Razmaci između 2 prskanja u fazi intenzivnog rasta mladica trebaju biti 7 do maksimalno 10 dana. Kad je bolest prisutna u vinogradu razmaci između prskanja trebaju biti kraći.

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu. U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.