O nama

Povijest tvrtke Syngenta zadire u daleku prošlost, osnivanjem tvrtke Ciba i tvrtke Geigy još na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

Njihovim udruživanjem, 1971. godine, nastala je tvrtka Ciba-Geigy koja je dalje ujedinjenjem sa tvrtkom Sandoz, 1996. godine, prerasla u tvrtku Novartis.

Godine 2000. tvrtke Novartis i AstraZeneca udružile su se pod imenomSyngenta u prvu svjetsku kompaniju, usmjerenu isključivo u poljoprivrednu djelatnost. Syngenta je tako naslijedila moć i tradiciju dviju iznimnih tvrtki, od kojih je svaka imala dugogodišnju tradiciju.

Syngenta je danas jedna od vodećih svjetskih kompanija sa više od 24.000 zaposlenika u preko 90 zemalja svijeta.

Poznata je činjenica da 40% svjetske količine hrane ne bi postojalo bez sredstava za zaštitu bilja. Syngentina sredstva za zaštitu bilja i sjeme poljoprivrednih kultura pomažu poljoprivrednicima povećati prinose i produktivnost. Koristi koje donose naša sredstva za zaštitu bilja sve su više prepoznata jer nadmašuju samo suzbijanje korova i zaštitu od štetnika te uzročnika bolesti, omogućavajući proizvođačima proizvesti jače i zdravije biljke, što rezultira hranom i stočnom hranom više kakvoće.

Syngentu odlikuje iznimno široki asortiman proizvoda, njen globalni doseg i iskustvo, razvoj znanosti visoke svjetske klase, i na kraju ono najvažnije - predanost radu sa kupcima. Danas je Syngenta vodeća tvrtka u zaštiti bilja i treća u visokovrijednom komercijalnom sjemenu.

Današnji izazovi globalne poljoprivrede postavljeni pred nas su veliki porast potražnje, ograničeno raspoloživo zemljište, te smanjenje izvora voda. Jedini održivi pristup potrebi za nastavkom povećanja prinosa je oslobađanje biljnog potencijala kroz inovaciju! Šanse za otkrićem jedne molekule koja udovoljava svojom učinkovitošću ali i mnogobrojnim sigurnosnim zahtjevima su otprilike 1 ili 2 na čak 100.000 molekula. Upravo zbog toga tijekom 2008. godine uloženo je čak 800 miliona USD u istraživanje i razvoj, što otprilike iznosi preko 2 miliona svaki dan, uključujući i vikende! Čak 4000 ljudi diljem svijeta zaposleno je u Syngentinom sektoru za istraživanje i razvoj, a glavni istraživački centri locirani su na čak tri kontinenta.

U svom poslovanju Syngenta posjeduje tri sektora: Zaštitu bilja sa svojim dobro poznatim selektivnim i neselektivnim herbicidima, fungicidima, insekticidima, sredstvima za zaštitu sjemena te profesionalnim proizvodima; zatim tu je sektor Sjemenarstva sa visokokvalitetnim sjemenima ratarskih kultura i povrća, i na kraju Vrtlarski sektor kojeg predstavljaju naše ukrasno bilje, cvijeće, i travnjaci.

Počeci aktivnosti Syngente u Hrvatskoj počinju 1959. godine kada je sa aktivnošću počelo zastupstvo tvrtke Geigy za tadašnju Jugoslaviju, koje predstavlja prethodnicu današnje firme. Tim koji se formirao u ovoj organizaciji u nekoliko godina razvio je aktivnosti i ciljeve koje slijedi i danas: intenzivno poznavanje lokalnih bioloških uvjeta, potrebe proizvođača, te ispitivanja rješenja na području zaštite bilja. Za prethodnice Syngente od velikog je značaja bila suradnja sa stručnjacima poljoprivrednih kombinata, fakulteta, instituta i industrijskih partnera, što je desetljećima omogućavalo razvoj rješenja u zaštiti bilja koja su bila u najvećoj mjeri prilagođena lokalnim zahtjevima. Syngenta je oduvijek bila lider kod uvođenja novih rješenja u zaštiti bilja i otvarala je nove ere sa proizvodima kao što su Gesaprim, Dual, Dicuran, Lumax, Ridomil, Tilt, Switch, Amistar, Pergado, Ultracid, Basudin, Actara i dr.

Sa ukupno 21 zaposlenikom u Hrvatskoj u mogućnosti smo pružiti snažnu marketinšku i logističku podršku, a naši terenski agronomi spremni su svojim savjetom i izlaskom na teren pomoći proizvođaču u svakom trenutku.

Syngenta iznimno puno ulaže u poslovanje sa svojim kupcima: u savjetovanje i tehničku podršku koji pomažu maksimiziranju biljnog potencijala i povratu ulaganja, u edukaciju proizvođača, te kreiranje posebno osmišljenih rješenja za individualne potrebe kupca. Također, ulažemo i u jedinstvene marketinške aktivnosti koje nas razlikuju od drugih, poput „OptiTech kluba“.Tu je i organizacija i praćenje brojnih pokusa, organizacija dana polja i specijaliziranih stručnih predavanja, a naš jedinstveni stručni tim tehničke potpore u mogućnosti je, iskorištavanjem postojećih ili kreiranjem novih rješenja, pomoći proizvođaču pronaći idealno rješenje.

U svom radu uspješno surađujemo i sa brojnim institucijama te proizvođačkim Udrugama, a također smo vrlo aktivni i u radu Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Crocpa.

Uspješno doprinosimo udovoljenju rastućoj svjetskoj potražnji za hranom, stočnom hranom i gorivima, uz istovremenu predanost zaštiti okoliša, promoviranju zdravlja i unapređenju kvalitete života. Korporativna odgovornost prisutna je svakodnevno u svemu što radimo. Usredotočujemo se na ona područja u kojima možemo biti najučinkovitiji: u istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda, te promoviranje održive poljoprivrede. Naša obaveza je - doprinjeti održivoj poljoprivredi u proizvodnji zdrave hrane uz održavanje bioraznolikosti, a sve ono što činimo uključuje održavanje kvalitete voda, osiguranje očuvanja tla, sprečavanje deforestacije, zaštitu zdravlja i sigurnosti društva, te zaštitu ekonomske održivosti poljoprivrede.

Sve to činimo jer proizvođaču je potrebna inovacija: nove tehnologije za obranu od rezistentnosti i novih bolesti i štetnika, istovremeno udovoljavajući potrebama za sve višim sigurnosnim standardima i učinkovitijoj zaštiti okoliša.