Politika primjene kolačića

Verzija od 23. travnja 2021.

Mrežnim mjestom www.syngenta.hr (u ovim Pravilima o kolačićima: „naše mrežno mjesto”) upravlja Syngenta Agro d.o.o. (OIB: 20226779781), sa sjedištem na adresi Radnička cesta 180, 10000 Zagreb (u ovim Pravilima o kolačićima „Syngenta”, „mi”, „naš”). 

Kao i većina drugih vlasnika mrežnih mjesta, i mi upotrebljavamo kolačiće kako bismo omogućili što bolje korisničko iskustvo našim korisnicima. Niže u tekstu naći ćete više informacija o kolačićima koje upotrebljavamo, njihovoj svrsi, kako ih prihvatiti ili odbiti i izbrisati iz uređaja, poveznice na naša pravila o privatnosti i zaštiti osobnih podataka te poveznice na pravila o kolačićima i pravila o privatnosti i zaštiti osobnih podataka odnosnih trećih osoba.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje mrežno mjesto postavlja na uređaj korisnika kada oni posjećuju mrežno mjesto. Kolačići pomažu mrežnim mjestima prepoznati korisnički uređaj prilikom sljedećeg posjeta mrežnom mjestu.

Privola:

Privola korisnika potrebna je samo za neke kolačiće. Dopušteno nam je pohranjivati kolačiće na uređaje korisnika bez njihove privole ako je takva pohrana prijeko potrebna za rad našeg mrežnog mjesta. Za sve ostale vrste kolačića potrebna nam je privola korisnika prije postavljanja kolačića na njihov uređaj.

Kako prihvatiti, odbiti i izbrisati kolačiće?

Korisnicima koji pristupaju našem mrežnom mjestu putem bilo kojeg preglednika ili uređaja predstavljamo bannere. Banneri pružaju opciju prihvaćanja ili odbijanja kolačića (osim kolačića koji su prijeko potrebni za rad našeg mrežnog mjesta). S druge strane, korisnici mogu mijenjati svoje postavke kolačića u bilo kojem trenutku klikom na donju poveznicu– korisnici će imati opciju promijeniti (putem potvrdnih okvira) koje kolačiće žele prihvatiti.

Korisnici mogu izbrisati podatke o pregledavanju (uključujući kolačiće) iz svog preglednika koristeći se opcijama i uputama koje im pruža njihov preglednik.

Naše mrežno mjesto upotrebljava neke kolačiće trećih osoba (npr. Google Analytics). Korisniku omogućujemo poveznice na pravila o kolačićima i pravila o privatnosti i zaštiti osobnih podataka trećih osoba tako da korisnik može razumjeti način na koji će treća strana upotrebljavati podatke spremljene u kolačićima. Mi primamo i obrađujemo neke podatke iz kolačića trećih osoba koje upotrebljavamo za svrhe opisane u Tablici o kolačićima koja se nalazi niže u tekstu.

Naše mrežno mjesto upotrebljava sljedeće vrste kolačića:

  • Prijeko potrebni (nužni) kolačići su oni kolačići bez kojih mrežno mjesto ne može pravilno funkcionirati. Potrebni su kako bi mrežno mjesto osiguralo funkciju ili uslugu koju korisnik traži. Privola korisnika nije potrebna da bi se postavila ova vrsta kolačića na njihov uređaj.
  • Preferencijalni kolačići omogućuju mrežnom mjestu da zapamti informacije koje mijenjaju kako se mrežno mjesto ponaša ili izgleda, kao što je npr. jezik koji korisnik preferira. Ovo mogu biti kolačići prve strane ili treće strane (vidi definicije niže u tekstu). Korisnikova privola (suglasnost) potrebna je za postavljanje ove vrste kolačića na korisnikov uređaj.
  • Statistički kolačići omogućuju analizu ili mjerenje korisnikovog ponašanja na mrežnom mjestu, uključujući mjerenje utjecaja oglasa i analiziranje klikova korisnika. Ovo se radi kako bi se poboljšalo mrežno mjesto i pomoglo vlasnicima mrežnih mjesta da razumiju interakciju korisnika s njihovim mrežnim mjestom prikupljanjem informacija i izvještavanjem o istima. Ovo mogu biti kolačići prve strane ili treće strane (vidi definicije niže u tekstu). Korisnikova privola (suglasnost) je potrebna za postavljanje ove vrste kolačića na korisnikov uređaj.
  • Marketinški kolačići se upotrebljavaju kako bi se pratili korisnici na različitim mrežnim mjestima. Oni pohranjuju informacije o ponašanju korisnika koje se dobivaju stalnim promatranjem njihovih navika pregledavanja i pretraživanja. Ovo omogućuje razvoj specifičnog korisničkog profila koji mrežnom mjestu omogućuje da takvom korisniku prikazuje oglase koji su za njega relevantni i stoga vrjedniji za one koji objavljuju i oglašivače trećih strana. Ovo mogu biti kolačići prve strane ili treće strane (vidi definicije niže u tekstu). Korisnikova privola (suglasnost) je potrebna za postavljanje ove vrste kolačića na korisnikov uređaj.

Kolačići prve i treće strane:

  • Kolačići prve strane su oni koje mi (Syngenta) postavimo na korisnikov uređaj s našeg mrežnog mjesta.
  • Kolačići treće strane postavljaju se na uređaje korisnika putem nekih značajki koje omogućuje naše mrežno mjesto te dolaze od pravne osobe koja ne pripada grupi Syngenta („treća strana“). Treća strana obrađuje podatke koje dobije putem kolačića. Međutim, mi (Syngenta) se također možemo koristiti informacijama koje pružaju kolačići treće strane (npr. Google Analytics).

Privremeni i trajni kolačići: 

  • Privremeni kolačići sadrže informacije koje se pohranjuju u privremenoj memoriji te se brišu kad napustite mrežno mjesto ili zatvorite internetski preglednik. Privremeni kolačići pohranjuju informacije koje je korisnik unio i prate kretanje korisnika po mrežnim stranicama.
  • Trajni kolačići ostaju na uređaju korisnika onoliko vremena koliko je to navedeno u Tablici o kolačićima niže u tekstu. 

Osobni podaci:

Neki kolačići na našem mrežnom mjestu upotrebljavaju osobne podatke kao što je IP adresa korisnika. 

Obrada osobnih podataka biti će u skladu s našom Izjavom o zaštiti privatnosti. Molimo vas da pročitate naša Pravila o privatnosti i zaštiti osobnih podataka kako biste saznali više o načinu na koji obrađujemo osobne podatke i kako biste nas mogli kontaktirati.

Vezano za kolačiće treće strane, molimo vas da proučite pravila o kolačićima i pravila o privatnosti i zaštiti osobnih podataka odnosnih trećih strana koja su dostupna putem poveznica u Tablici o kolačićima niže u tekstu. 

Međunarodni prijenosi osobnih podataka:

Osobne podatke prenosimo primateljima u državama izvan Europskog gospodarskog prostora (EGP), a kako je navedeno u donjoj Tablici o kolačićima. Svi takvi prijenosi obavljaju se u skladu sa zakonskim zahtjevima za takve međunarodne prijenose. Više informacija nalazi se ovdje.

SAD: Poduzimamo odgovarajuće mjere kako bismo osigurali da osobni podaci koji se prenose organizacijama trećih osoba u SAD-u budu na odgovarajući način zaštićeni, vodeći računa o tome da je organizacija primatelj usvojila standardne ugovorne odredbe odobrene od strane Europske komisije. Više informacija dostupno je na at https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/international-dimension-data-protection_en.

Grupa Syngenta: Prenosimo osobne podatke društvima članicama grupe Syngenta koje se nalaze izvan EGP-a, uključujući naše matično društvo, Syngenta AG, sa sjedištem u Švicarskoj. U stanju smo na zakonit način prenositi osobne podatke društvima članicama grupe Syngenta jer za te države Europska komisija smatra da osiguravaju odgovarajući stupanj zaštite osobnih podataka ili zbog toga jer s njima imamo potpisane ugovore o prijenosu osobnih podataka unutar grupe koji sadrže standardne ugovorne odredbe o prijenosu osobnih podataka odobrene od strane Europske komisije.   Više informacija o takvim ugovorima možete pronaći ovdje:

Međunarodni prijenosi osobnih podataka od strane trećih osoba:

Možete naći informacije o svim međunarodnim prijenosima osobnih podataka od strane trećih osoba navedenih u ovim pravilima o kolačićima u njihovim odnosnim pravilima o privatnosti i zaštiti osobnih podataka putem poveznica u donjoj Tablici o kolačićima.