Zdrav usjev pšenice i ječma

Žitarice
Za zdrav usjev odaberite najbolje

PREPORUKA ZAŠTITE JEČMA OD BOLESTI 

Polijeganje ječma spriječite primjenom regulatora rasta MODDUS® 250 EC u fazi 1. koljenca. Doza: dvoredni 0,4-0,5 l/ha; šestoredni 0,6-0,7 l/ha.

U godinama s toplim i vlažnim zimama, kada je potencijal za razvoj sive i mrežaste pjegavosti vrlo jak, preventivna zaštita ječma u fazi 1. i 2. koljenca (T1) igra važnu ulogu u očuvanju prinosa. 

Otprilike 3 tjedna nakon prvog tretmana, u vrijeme početka klasanja, kada je lisna masa formirana i razvijen list zastavičar (BBCH 49), obavezno se provodi druga zaštita (T2) protiv najopasnije bolesti, ramularije ječma.

 • Ukoliko je u usjevu dominantna zaraza mrežastom pjegavosti, u prvom tretmanu (T1) primijenite fungicid ELATUS® Era u dozi 0,8 l/ha.
 • ELATUS® Era ima nadstandardno djelovanje na ramularisku pjegavost ječma koja se javlja kasnije. Ukoliko je ova bolest dominantna, tada za drugi tretman (T2) upotrijebite fungicid ELATUS® Era u dozi 1l/ha.

ELATUS® Era se u vegetaciji smije primijeniti samo jednom.

PREPORUKA ZAŠTITE PŠENICE OD BOLESTI 

PRVI FUNGICIDNI TRETMAN 
rano u proljeće sprječavamo širenje bolesti s donjih zaraženih listova na gornje i znatno umanjujemo pritisak bolesti kasnije u vegetaciji. 
PREPORUKA: primjena novog vrlo učinkovitog fungicida u pšenici AMISTAR® Gold u dozi 1l/ha. 
Djeluje preventivno i kurativno na širok spektar bolesti (smeđa pjegavost lista, hrđe i dr.), utječe na fiziološke procese u biljci, a time i na prinos. 

DRUGI FUNGICIDNI TRETMAN 
najvažniji je tretman pšenice kada ŠTITIMO LIST ZASTAVICU I DRUGI GORNJI LIST koji imaju najznačajniju ulogu u formiranju prinosa. Provodi se od pojave do potpunog razvoja lista zastavice. Ovim tretmanom osiguravamo zdravu biljku sve do prskanja u klas. 
PREPORUKA: primjena vrhunskog fungicida ELATUS® Era 0,8 l/ha ili AMISTAR® Gold 1 l/ha

TREĆI FUNGICIDNI TRETMAN 
provodi se u periodu početka do sredine cvatnje za sprječavanje razvoja bolesti klasa kojim osiguravamo zdrave urode. 
PREPORUKA: MAGNELLO® 1 l/ha ili  ELATUS® Era 1 l/ha.

 • VAŽNO! ukoliko radite dva tretmana protiv bolesti pšenice tada je naša preporuka u prvom tretmanu primijeniti AMISTAR® Gold 1 l/ha, dok u drugom kao najsigurniju i najdulju zaštitu pšenice do žetve, ELATUS® Era 1 l/ha.
 • VAŽNO! ukoliko ciljate na najviše prinose, tada je preporuka: prvi tretman napraviti fungicidom AMISTAR® Gold 1 l/ha, drugi tretman ELATUS® Era 1 l/ha, a za kraj MAGNELLO® 1 l/ha.
zaštita pšenice od bolesti_24

PREPORUKA ZAŠTITE PŠENICE I JEČMA OD KOROVA U PROLJEĆE

Ukoliko u jesen niste obavili tretman protiv korova u žitaricama još uvijek je pravo vrijeme za LECTOR® Delta protiv širokolisnih korova. LECTOR® DELTA primijenite do faze kada je drugo koljence 2 cm iznad prvog (BBCH 32).
Doza primjene: 100 ml/ha. 
Najbolji učinak se postiže tretiranjem ranog stadija razvoja korova, stadij nicanja do faze kada korovi razviju 2-3 lista. Temperatura: tretirati između 5 °C i 25 °C (noćna temperatura ne smije pasti ispod 0 °C).

Ukoliko kombinaciju LECTOR® DELTA + FILON® 80 EC odlučite primijeniti rano u proljeće tada je važno voditi se razvojnom fazom korova koja ne bi smjela biti veća od 2-4 lista što je posebno važno za slakoperku (Apera spica-venti). KLIKNI ZA VIŠE

Za zaštitu od USKOLISNIH KOROVA U ŽITARICAMA AXIAL® 50 EC je specijalist br.1 na tržištu. 
AXIAL® 50 EC u sastavu ima ugrađeni okvašivač zbog kojeg osigurava visoki učinak na uskolisne korove u žitaricama kao što su slakoperka, ljuljevi, divlja zob, mišji repak i brojni drugi. 
Djeluje preko lista zbog čega vlaga u tlu ima minimalan utjecaj na djelotvornost ovog herbicida.

Najbolje vrijeme primjene AXIAL® 50 EC je nakon nicanja korova, kada je najučinkovitiji na najvažnije tvrdokorne uskolisne korove. 
Doza primjene: 0,6-0,8 l/ha.

U kombinaciji s herbicidom i/ili regulatorom rasta Moddus u fazi busanja do početka vlatanja žitarica (BBCH 29-31), preporučamo primijeniti mikrobiološki pripravak s biostimulativnim djelovanjem - VIXERAN® u dozi 50g/ha.

preporuka_zastite_zitarica_od_korova_i_vixeran

AMISTAR® Gold

 • Fungicid AMISTAR® Gold sadrži dvije komplementarne aktivne tvari, azoksistrobin i difenkonazol koje se odlično dopunjuju u djelovanju protiv smeđe pjegavosti lista žitarica, smeđe i žute hrđe i dr. 
 • Različiti mehanizmi djelovanja aktivnih tvari znatno umanjuju pojavu rezistentnosti. 
 • AMISTAR® Gold pozitivno utječe na fiziološke procese u biljci „greening efekt”, time i na prinos. 
 • Koristi se u velikom broju kultura: pšenica, raž, pšenoraž, pir, suncokret, uljana repica, šećerna repa.
 • Vrijeme i doza primjene: od faze 4 lista do kraja cvatnje 1l/ha. Preporuka je primjena u fazi lista zastavice (T2).

ELATUS® Era

 • ELATUS® Era pruža potpunu zaštitu lista i snažnu zaštitu klasa.
 • Posebno snažno djelovanje ima na pšeničnu lisnu pjegavost (Septoria spp.), hrđe i ramularijsku pjegavost ječma.
 • Izvrsna komplementarnost dvije aktivne tvari osigurava nadstandardno dobre rezultate.
 • ELATUS® Era je fungicid za svaki usjev žitarica i za svaki pritisak bolesti.
  Radi izrazito dugotrajnog djelovanje, u pšenici preporučamo primijeniti u T2 tretmanu kada štitimo list zastavicu.
 • Preporučene doza 0,8-1 l/ha, jednom u vegetaciji.

MODDUS® 250 EC za snažne i stabilne biljke

 • MODDUS® 250 EC skraćuje internodije čime snižava rast biljaka, a istovremeno povećava masu korijena. Djeluje i na zadebljanje stabljike, stimulira sintezu ugljikohidrata što daje pozitivan utjecaj na urod.
 • Za ječam: preporučuje se primjena regulatora rasta MODDUS® 250 EC u fazi 1. koljenca. Doza primjene: dvoredni 0,4-0,5 l/ha; šestoredni 0,6-0,7 l/ha.
 • Za pšenicu: preporučuje se primjena regulatora rasta MODDUS® 250 EC u dozi: 0,3-0,4 l/ha.

MAGNELLO®

 • Fleksibilan fungicid koji odlično suzbija bolesti lista i klasa pšenice.
 • Primjenjuje se od vlatanja do kraja cvatnje pšenice, sadrži difenkonazol (100g/l) i tebukonazol (250g/l) koji se sistemično kreću kroz biljku i pružaju preventivnu i kurativnu zaštitu od bolesti.
 • MAGNELLO® je ekonomično i učinkovito rješenje protiv fuzariuma na klasu u dozi 1l/ha.
 • U uljanoj repici uspješno sprječava razvoj bolesti i djeluje kao regulator rasta.
   
play_circle
ELATUS Era za potpunu zaštitu lista i snažnu zaštitu klasa