You are here

Palež cvijeta, grančica i trulež ploda voćaka uzrokovana Monilijom

Voće
21.03.2022

Monilia vrste (M. laxa, M. fructigena i M. fructicola) napadaju mnoge voćne vrste, a posebno su opasne na višnji, breskvi, jabuci, marelici, šljivi i trešnji. Gljive ovih vrsta najčešće prezime u oštećenim granama i zaraženim mumificiranim plodovima koji ostanu u krošnji ili ispod nje. Za razvoj Monilija potrebno je kišno i vlažno vrijeme, te vjetar i insekti za njeno širenje. Prvo napadaju cvjetove i rodne grančice, a pred berbu i nakon berbe plodove. Sa zaraženih plodova koji ostaju na stablu bolest prelazi u drvo. Napadnute grane se suše uz pojavu smolotočine što je karakterističan simptom. Kroz nekoliko vegetacija zbog napada Monilije može doći do sušenja stabla.

Kako zaštititi voćke od Monilije i truljenja plodova

U vrijeme rasta i razvoja plodova posebno u slučaju dužeg kišnog razdoblja i tuče (leda), pa sve do pred berbu obično se obave 1-2 prskanja pripravcima koji imaju djelovanje na uzročnike truleži plodova.

Najbolji izbor za zaštitu od Monilija vrsta uključujući i Botrytis  je fungicid SWITCH 62,5 WG u dozi 0,6-0,8 kg/ha ili 60-100 g u 100 lit. Osim SWITCH 62,5 WG može se koristiti fungicid CHORUS 50 WG u dozi 0,45 kg/ha (45 g/100 lit vode).

Za jabuke i kruške preporučamo novi fungicid GEOXE u dozi od 0,45 kg/ha ili 45 g u 100 lit. GEOXE suzbija i druge važne skladišne bolesti koje uzrokuju truljenje plodova u skladištu kao npr.: Colletotrichum spp., Penicillium spp., Stemphylium spp. i Botrytis spp.

Za više informacija o pravilnoj uporabi navedenih preparata koristite uputstvo na proizvodu ili kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Chorus 50 WG

Odličan izbor za zaštitu od Monilije i krastavosti jabuke

Geoxe

Najnoviji fungicid za skladišne bolesti jabuke i Botritis na lozi

Switch 62,5 WG

Kombinacija Chorusa i Geoxa za truleži na voću, lozi i povrću