Plamenjača salate
Za suzbijanje plamenjače salate koriste se fungicidi Ridomil Gold R ili Revus a od bioloških pripravaka Taegro
Plamenjača salate (Bremia lactucae)
Plamenjači pogoduje visoka vlažnost zraka ili duže zadržavanje vode na listovima. Zaraza počinje u proizvodnji presadnica na najmlađe djelove (kotiledone), a nakon presađivanja bolest napada vanjsko lišće (naročito uz površinu tla). Zaražena mjesta su najprije svijetlo-zelene ili žućkaste boje, zatim potamne, a zaraženo tkivo lista postaje suho, prozirno i propada. Tipičan simptom na mjestu zaraze je razvoj bjeličaste “prevlake” ili konidija sa donje strane lista.
Zaraza se u povoljnim uvjetima brzo širi sa zaraženih listova na zdrave, odnosno s oboljelih biljaka na zdrave. Temperaturne potrebne za nesmetano klijanje konidija su +2°C do 28-31°C, a optimalna je 10°C. Od trenutka infekcije do prvih znakova plamenjače prođe 5-14 dana .
Uzročnik bolesti se iz sezone u sezonu održava u zaraženim zaostalim biljnim ostacima.
Kako zaštititi salatu od plamenjače?
Selekcijom su dobivene tolerantne sorte na plamenjače, a Syngenta Vam nudi nekoliko hibrida. Ipak zbog specijalizacije patogena i formiranja većeg broja fizioloških rasa, nemoguće je dobiti sortu salate apsolutno otpornu na sve sojeve plamenjače kroz duže razdoblje. Zbog toga proizvođači provode kemijske mjere zaštite salate fungicidima. Zaštita se može obavljati u proizvodnji rasada i nakon presađivanja zavisno od uvjeta za razvoj bolesti i osjetljivosti sorte.
Suzbijanje plamenjače salate
Za suzbijanje plamenjače salate preporuča se primjena sistemičnih fungicida Ridomil Gold R ili Revus, a od bioloških pripravaka najbolji izbor je Taegro.