You are here

Plamenjača salate

Lisnato povrće
01.03.2019

 

Za suzbijanje plamenjače salate najviše se koristi fungicid Ridomil Gold MZ, a od novijih preparata svakako treba spomenuti Pergado MZ ili Revus koji su kraće karence.
Povremeno fungicidima za plamenjaču treba dodati preparat Switch kako bi salatu zaštitili od druge najvažnije bolesti salate, a to je trulež ili Botrytis.

 

Plamenjača  salate  (Bremia lactucae)

Plamenjači pogoduje visoka vlažnost zraka ili duže zadržavanje vode na listovima. Zaraza  počinje u proizvodnji presadnica na najmlađe djelove (kotiledone), a nakon presađivanja bolest napada vanjsko lišće (naročito uz površinu tla). Zaražena mjesta su najprije svijetlo-zelene ili žućkaste boje, zatim potamne, a zaraženo tkivo lista postaje suho, prozirno i propada. Tipičan simptom na mjestu zaraze je razvoj bjeličaste “prevlake” ili konidija sa donje strane lista.
Zaraza se u povoljnim uvjetima brzo širi sa zaraženih listova na zdrave, odnosno s oboljelih biljaka na zdrave. Temperaturne potrebne za nesmetano klijanje konidija su +2°C do 28-31°C, a  optimalna je 10°C. Od trenutka infekcije do prvih znakova plamenjače prođe 5-14 dana .
Uzročnik bolesti se iz sezone u sezonu održava u zaraženim zaostalim biljnim ostacima.

Kako zaštititi salatu od plamenjače?

Selekcijom su dobivene tolerantne sorte na plamenjače, a Syngenta Vam nudi nekoliko hibrida. Ipak zbog specijalizacije patogena i formiranja većeg broja fizioloških rasa, nemoguće je dobiti sortu salate apsolutno otpornu na sve sojeve plamenjače kroz duže razdoblje. Zbog toga proizvođači provode kemijske mjere zaštite salate fungicidima. Zaštita se može obavljati u proizvodnji rasada i nakon presađivanja zavisno od uvjeta za razvoj bolesti i osjetljivosti sorte.

Suzbijanje plamenjače salate

Za suzbijanje plamenjače salate najviše se koristi fungicid  Ridomil Gold MZ, a od novijih preparata svakako treba spomenuti  Pergado MZ ili Revus koji su kraće karence.
Povremeno fungicidima za plamenjaču treba dodati preparat Switch kako bi salatu zaštitili od druge najvažnije bolesti salate, a to je trulež ili Botrytis.

Revus

Revus je novi fungicid sa izraženim djelovanjem na plamenjače krumpira, rajčice i...

Pergado MZ

Pergado MZ je fungicid za suzbijanje plamenjače na vinovoj lozi, krumpiru, rajčici,...