Zdrav maslinik bez rizika od paunovog oka

Maslina

Tijekom ožujka i travnja, kada se provodi rezidba maslinika, vrijeme je i zaštite od paunovog oka (Spilocaea oleaginea).

U maslinicima u kojima je prisutna jaka zaraza, a to su najčešće maslinici u udolinama i stabla pregustih krošnji, potrebno je dobro orezati i prozračiti krošnju. Iza rezidbe maslinu treba odmah zaštititi bakrenim sredstvom, a za prvo prskanje  preporučujemo provjereni pripravak NORDOX  75 WG koji osim paunova oka preventivno suzbija i bakterijski rak masline (Pseudomonas savastanoi). Stabla je potrebno dobro okupati nešto većom količinom vode. Doza primjene pripravka NORDOX 75 WG iznosi 1,5 kg/ha ili 150 g/hl.

NORDOX  75 WG sadrži 75% bakrenog oksida i najkoncentriraniji je bakreni proizvod na našem tržištu. Prepoznatljiv je po crvenoj boji, odlikuje se veoma  dobrom čistoćom djelatne tvari  i niskom dozom primjene. Izvanredno se uklapa u programe integrirane i ekološke zaštite. NORDOX  75 WG ima naglašeno svojstvo spore redistribucije što  osigurava visoku otpornost na ispiranje oborinama (izdrži preko 60 lit kiše nakon prskanja, što je rijetkost kod ostalih bakrenih pripravaka).

Drugo prskanje  masline preporučuje se obaviti do cvatnje. Ono  se obavlja najčešće u travnju, a za tu namjenu se preporučuje novi Syngentin fungicid ORTIVA® Top koji se odlikuje preventivnim i kurativnim svojstvima (zaustavlja infekciju u ranoj fazi prije simptoma). ORTIVA® Top je kombinacija dvije aktivne tvari: azoksistrobin i difenokonazol. Obje aktivne tvari imaju sistemična svojstva i svega 6 sati nakon tretmana deponiraju se u list i biljku štite iznutra, a ujedno su zaštićene od ispiranja kišom. Sinergizam djelovanja ove dvije djelatne tvari pruža najveći stupanj zaštite tijekom travnja. ORTIVA® Top se primijenjuje u dozi 0,8 lit/ha ili 80 ml/hl, a može se miješati s folijarnim gnojivima i biostimulatorima (ISABION®  ili MEGAFOL).

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.