Zaštita masline bakrenim fungicidom Nordox 75 WG nakon berbe

Maslina

U našim uvjetima berba maslina uglavnom se obavlja ručno ili polumehanizirano električnim tresačima, nakon čega ostaju rane na stablu i granama. Osim toga neki maslinari uz berbu obave i djelomičnu rezidbu ili prozračivanje krošnje. Zbog svega navedenog u maslinicima koji se ne štite nakon berbe ili nakon oštrih zima primjećujemo sve učestaliju pojavu Bakterijskog raka masline (Pseudomonas savastanoi).

Znaci bolesti mogu se pojaviti na nadzemnim dijelovima biljke, rjeđe na korijenu. Najčešće se primjećuju na izbojima grana i deblu gdje prvo nastaje plitko udubljenje, a nakon toga okruglaste kvržice. Kvržice se postupno povećavaju dosežući 3-5 cm u promjeru i poprime smeđu boju. Uzročnik bolesti, bakterija Pseudomonas savastanoi, lakše ulazi preko rana nastalih tijekom berbe i rezidbe, a kišovito i prohladno vrijeme koje često nastupi odmah iza berbe pogoduje njenom razvoju. Zaraze na granama su učestalije u nasadima oštećenim niskim temperaturama tijekom zime.

Druga ekonomski najznačajnija bolest masline je Paunovo oko (Spilocea oleagina) koja može biti prisutna latentno u masliniku cijele godine i nastaviti svoj razvoj nakon berbe kad nastupi kišno vrijeme. Ove godine smo imali iznimno sušno i vruće ljeto, što je zaustavilo širenje paunova oka, no treba znati da u udolinama gdje je manje strujanje zraka, na neodržavanim i gustim stablima, te na osjetljivim sortama kao što je Oblica, nakon berbe se infekcija može ponovo nastavi. Glavni znakovi bolesti su okrugle sive mrlje na lišću koje dovode do opadanja lišća u proljeće. Jednom kada se pojavi u većem obimu u masliniku, teško se može zaustaviti u roku od godinu dana.

Zaštita masline od Bakterijskog raka i Paunovog oka masline

Nakon obavljene berbe, važno je stabla masline dobro zaštititi kvalitetnim bakrenim fungicidom. Nordox 75 WG je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih bakrenih fungicida koji čini odličnu barijeru od paunova oka i bakterijskog raka masline.

U maslinicima u kojima je proljetos bila prisutna jaka zaraza, potrebno je nakon berbe prozračiti krošnju, a sve odrezane grane iznijeti iz maslinika i spaliti. Nakon toga preporučujemo prskanje s Nordox 75 WG u dozi 150 g/100 lit vode. Uputno je obaviti još jedno prskanje u ožujku sljedeće godine.

Prednosti fungicida Nordox 75 WG i njegove karakteristike

Nordox 75 WG sadrži 75% čistog Cu+ iona te predstavlja najkvalitetniji visoko koncentrirani  proizvod među bakrenim fungicidima. Ima karakterističnu crvenu boju po čemu je drugačiji u usporedbi s ostalim bakrenim proizvodima koji su uglavnom plave boje.

Nordox 75 WG po načinu djelovanja spada u površinske (kontaktne) fungicide. Ima vrlo sitne čestice bakrenih iona, pri čemu je više od 80% čestica ispod 2 mikrometra. Zahvaljujući tome uz dobru aplikaciju postiže se bolja i ravnomjernija distribucija na biljnim organima što je jako bitno za zimsko prskanje  voćaka. Nordox 75 WG se nakon prskanja brzo osuši na biljci odakle se polako otpušta za vrijeme kiše ili rose štiteći tako biljku od patogena kroz duži period. Za Nordox 75 WG je poznato da izdrži više od 80 mm kiše i postojaniji je na biljci od drugih bakrenih fungicida. Da bi zimsko prskanje s Nordoxom bilo učinkovito ne treba štedjeti na škropivu. Utrošak škropiva moramo povećati da dobro oprskamo sve pukotine kore i debla. Stoga stabla treba doslovce okupati uz minimalni utrošak škropiva 1.000 lit na 1 ha.

Osnovne prednosti koje izdvajaju Nordox 75 WG od ostalih bakrenih fungicida:

  • Jedinstvena formulacija na bazi bakrenog oksida crvene boje.
  • WG formulacija - jednostavan pri rukovanju (ne praši, lako se otapa i stabilan je u otopini).
  • Visoka koncentracija bakra (75 %) i niska doza primjene (1,0-1,5 kg/ha).
  • Postojan na biljci (dugo rezidualno djelovanje).
  • Sitne čestice bakrenih iona (>80% čestica ispod 2 mikrometra) idealno prianjanje na biljne organe.
  • Odlična otpornost na ispiranje oborinama (izdrži > 80 mm kiše).

Pogodan za nove zakonske regulative EU koje ograničavaju upotrebu bakra. 

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.
Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.
U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.