Preporuka za zaštitu žitarica od bolesti u proljeće

Žitarice

Proizvođači pšenice najčešće fungicid primjenjuju dva puta u vegetaciji dok oni koji ciljaju na najviše prinose provode tri tretmana zaštite od bolesti, tzv. T1, T2 i T3.

T1 fungicidni tretman počinje rano u proljeće protiv zaraze sivom i mrežastom pjegavosti kada je cilj spriječiti širenje bolesti s donjih listova na gornje i umanjiti pritisak bolesti kasnije u vegetaciji. 

T2 je najvažniji tretman pšenice kada štitimo list zastavicu i drugi gornji list koji imaju najznačajniju ulogu u formiranju prinosa. Provodi se od pojave do potpunog razvoja lista zastavice. Ovim tretmanom osiguravamo zdravu biljku sve do prskanja u klas.
PREPORUKA: ELATUS® Era 0,8 l/ha ili MAGNELLO® 0,7 l/ha.

T3 provodi se u periodu početka do sredine cvatnje za sprječavanje razvoja bolesti klasa kojim osiguravamo zdrave urode. 
PREPORUKA: MAGNELLO® 1 l/ha ili  ELATUS® Era 1 l/ha.

Syngentin program zaštite pšenice fungicidima formulacije i djelotvornosti najviše kvalitete:

U ranom stadiju infekcije pregledom usjeva simptome bolesti nije moguće uočiti, dok se u međuvremenu uzročnik bolesti širi i remeti ključne procese unutar biljke. Razlog tome je što od momenta infekcije do pojave prvih vanjskih simptoma (npr. Septoria tritici) ponekad prođe i više od 14 dana.

MAGNELLO®

 • Fleksibilan fungicid koji odlično suzbija bolesti lista i klasa pšenice.
 • Primjenjuje se od vlatanja do kraja cvatnje pšenice, sadrži difenkonazol (100g/l) i tebukonazol (250g/l) koji se sistemično kreću kroz biljku i pružaju preventivnu i kurativnu zaštitu od bolesti.
 • MAGNELLO® može biti dobro rješenje za prva prskanja protiv bolesti pšenice u smanjenim dozama, ali i kao vrlo učinkovito i ekonomično rješenje protiv fuzariuma na klasu.
 • MAGNELLO®za prva prskanja primjenjujemo u dozi 0,7 l/ha dok se za prskanje u klas koristi viša doza 1 l/ha, jednom u vegetaciji.
 • U uljanoj repici uspješno sprječava razvoj bolesti i djeluje kao regulator rasta.

ELATUS® Era

 • ELATUS® Era pruža potpunu zaštitu lista i snažnu zaštitu klasa.
 • Posebno snažno djelovanje ima na pšeničnu lisnu pjegavost (Septoria spp.), hrđe i ramularijsku pjegavost ječma.
 • Izvrsna komplementarnost dvije aktivne tvari osigurava nadstandardno dobre rezultate.
 • ELATUS® Era je fungicid za svaki usjev žitarica i za svaki pritisak bolesti.
 • Radi izrazito dugotrajnog djelovanje, u pšenici preporučamo primijeniti u T2 tretmanu kada štitimo list zastavicu.
 • Preporučene doza 0,8-1 l/ha, jednom u vegetaciji.

Proizvođači ozimog ječma kojima su cilj visoki i kvalitetni prinosi zaštitu fungicidima provode dva puta u toku sezone.

U godinama s toplim i vlažnim zimama, kada je potencijal za razvoj sive i mrežaste pjegavosti vrlo jak, preventivna zaštita ječma u fazi 1. i 2. koljenca (T1) igra važnu ulogu u očuvanju prinosa.

Otprilike 3 tjedna nakon prvog tretmana, u vrijeme početka klasanja, kada je lisna masa formirana i razvijen list zastavičar (BBCH 49), obavezno je provesti drugu zaštitu (T2) protiv najopasnije bolesti, ramularije ječma.

PREPORUKA

 • Ukoliko je u usjevu dominantna zaraza mrežastom pjegavosti, u prvom tretmanu (T1) primijenite fungicid ELATUS® Era u dozi 0,8 l/ha.
 • ELATUS® Era ima nadstandardno djelovanje na ramularisku pjegavost ječma koja se javlja kasnije. Ukoliko je ova bolest dominantna, tada za drugi tretman (T2) upotrijebite fungicid ELATUS® Era u dozi 1l/ha.
 • ELATUS® Era se u vegetaciji smije primijeniti samo jednom.

Syngentin program zaštite ječma fungicidom najviše kvalitete:


Ukoliko niste u jesen obavili tretman protiv korova u žitaricama još uvijek je pravo vrijeme za LECTOR® Delta protiv širokolisnih i AXIAL
® 50 EC za suzbijanje najtvrdokornijih uskolisnih korova. KLIKNI ZA VIŠE


Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.