You are here

Zaštita žitarica od bolesti lista i klasa

Žitarice
03.05.2018

PŠENICA

Druga zaštita pšenice od bolesti (T2) u fazi lista zastavičara prepoznata je kao ključan moment zaštite ozimih žitarica od bolesti!

Zastavica je jedan od najvažnijih biljnih organa koji sudjeluje u formiranju prinosa s čak 43%!
Kako bi zastavica doprinijela što više u stvaranju prinosa važno je i zdravlje biljke u vrijeme drugog tretmana, odnosno da li smo na vrijeme obavili ranu zaštitu od bolesti (T1 tretman).

Preporuke za zaštitu lista zastavičara od bolesti

Suzbijanjem bolesti u fazi lista zastavičara osiguravamo zdravu biljku sve do prskanja u klas!

Za suzbijanje bolesti zastavice (tzv. T2 primjena fungicida) preporučamo novu prekretnicu u zaštiti žitarica od bolesti – fungicid ELATUS™ Era u dozi 0,8 l/ha.

Ne zaboravite kako je moguća pojava kasne zaraze smeđom pjegavosti lista i pljeva pšenice (Septoria spp.) čiji su simptomi vidljivi tek nakon 14 dana od infekcije (period inkubacije). Također prijeti opasnost od pojave drugih bolesti klasa koje znatno umanjuju kvalitetu i prinos. Stoga je vrlo važno na vrijeme primijeniti fungicid i zaštiti klas kako bi osigurali kvalitetne i visoke prinose.

Preporuke za zaštitu klasa od bolesti

Zaštitu klasa od bolesti preporučamo obaviti u vrijeme kada je klas potpuno razvijen - period početka do sredine cvatnje.

 

Za suzbijanje bolesti klasa preporučamo fungicid MAGNELLO u dozi 1l/ha ili kao odlično rješenje u periodu jakog pritiska od bolesti ili novi, vrhunski fungicid ELATUS™ Era u dozi 1 l/ha.

JEČAM

Preporuke za drugu zaštitu ječma od bolesti

Ječam se za razliku od pšenice znatno brže razvija i prolazi kroz različite faze rasta zbog čega su najčešće dovoljna dva tretmana. Drugo prskanje slijedi otprilike dva do tri tjedna nakon prvog, ovisno o vremenskim uvjetima i pritisku bolesti.

Kod ječma je važno očuvati zastavicu zdravom jer jer upravo ona najviše utječe na urod.

Za sprječavanje zaraze mrežastom pjegavosti, a naročito ramularijske pjegavosti ječma, drugo prskanje je potrebno obaviti neposredno prije klasanja ječma, kad je lisna masa formirana i zastavica izašla (BBCH 37-49).

Ramularijska pjegavost ječma je bolest na koju AMISTAR OPTI i ELATUS™ Era djeluju snažno i vrlo učinkovito!
Kod primjene fungicida, posebno je važno tretman obaviti preventivno: prije pojave bolesti, a najkasnije do početka klasanja.