You are here

Zaštita žitarica od bolesti lista i klasa

Žitarice
25.05.2017

PŠENICA

Proizvođači pšenice,
Usjevi pšenice nalaze se u fazi neposredno pred klasanje. Pojava klasa očekuje se kroz 7-10 dana.
Zbog trenutnih vremenskih uvjeta (kiša i visoke temperature) gotovo je sigurna pojava bolesti pšenice, stoga upozoravamo proizvođače da pregledaju svoje usjeve i svakako odrade zaštitu klasa.

Ukoliko do sada niste obavili niti jedan tretman zaštite od bolesti, potencijal za razvoj istih je znatno viši od onih koji su to učinili u fazi 1-2 koljenca.

Ne zaboravite kako je moguća pojava kasne zaraze smeđom pjegavosti lista i pljeva pšenice (Septoria spp.) čiji su simptomi vidljivi tek nakon 14 dana od infekcije (period inkubacije). Također prijeti opasnost od pojave drugih bolesti klasa koje znatno umanjuju kvalitetu i prinos. Stoga je vrlo važno na vrijeme primijeniti fungicid i zaštiti klas kako bi osigurali kvalitetne i visoke prinose.

Preporuke za zaštitu klasa od bolesti

Zaštitu klasa od bolesti preporučamo obaviti u vrijeme kada je klas potpuno razvijen - period početka do sredine cvatnje.

 

Za suzbijanje bolesti klasa preporučamo fungicid Magnello kao odlično rješenje u periodu najjačeg pritiska od bolesti. Doza: 1 l/ha.
 

 

JEČAM

Preporuke za drugu zaštitu ječma od bolesti

Drugo prskanje slijedi otprilike dva do tri tjedna nakon prvog, ovisno o vremenskim uvjetima i pritisku bolesti.

Za sprječavanje zaraze mrežastom pjegavosti, a naročito ramularijske pjegavosti ječma, drugo prskanje je potrebno obaviti neposredno prije klasanja ječma, kad je lisna masa formirana i zastavica izašla (BBCH 37-49).

 

 

Ramularijska pjegavost ječma je bolest na koju Amistar Opti i Seguris Xtra djeluju snažno i vrlo učinkovito!
Kod primjene fungicida, posebno je važno tretman obaviti preventivno: prije pojave bolesti, a najkasnije do početka klasanja.