You are here

Uočena pojava lisnih uši na pšenici

Žitarice
30.10.2017

U obilasku polja na širem Osječkom području uočene su prve pojave lisnih uši, kako na redovnoj sjetvi pšenice tako i na samoniklim pšenicama i travama u usjevima uljane repice.

Stoga upozoravamo da u narednim danima pregledate svoje usjeve žitarica i po potrebi primijenite insekticid kako bi izbjegli štete koje sigurno vode smanjenju prinosa u proljeće.
Syngentini stručnjaci preporučaju primjenu insekticida Karate Zeon

 

Jedini pripravak na tržištu koji ima djelatnu tvar u mikro kapsuli (tzv. Zeon tehnologija) koja osigurava dulje djelovanje i bolju učinkovitost.
Može se miješati sa fungicidima i folijarnim gnojivima.
Doza: 0,15 l/ha

Lisne uši su jedan od najvažnijih štetnika pšenice.

Lisne uši uzrokuju direktne štete sišući biljne sokove lista ili klasa pšenice te tako dovode do smanjenja prinosa ukoliko ih ne suzbijamo. Indirektne štete nastaju prijenosom virusa.

Na žitaricama se može naći više vrsta lisnih uši. Prema istraživanjima stručnjaka Zavoda za zoologiju, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, radi se o 10-tak vrsta.

U jesen lisne uši obično prelaze sa kukuruza ili korovnih vrsta na lišće pšenice ili ječma (mogu biti vektori BYDV virusa).

Praćenje populacije lisnih uši valjalo bi obavljati od jeseni i početkom proljeća žutim posudama te vizualnim pregledom.