You are here

Preporuke za prvo prskanje žitarica

Žitarice
12.04.2018

Obilaskom šireg terena Slavonije i Baranje kao i sjeverozapadne Hrvatske, utvrđena je jača zaraza pšenice smeđom pjegavosti (Septoria tritici) i ječma mrežastom pjegavosti (Pyrenophora teres), zbog čega je važno što prije provesti prvu zaštitu od bolesti!

Kako bi zaustavili bolesti i spriječili gubitak prinosa većina poljoprivrednih proizvođača stavila je sjetvu kukuruza u drugi plan dok je zaštita žitarica u punom jeku!

Preporuke za prvo prskanje pšenice

Vrlo rano u proljeće na pšenici možemo očekivati jake zaraze smeđom pjegavosti lista (Septoria tritici) čija prisutnost može umanjiti urode i do 40%.

Prvo prskanje pšenice protiv bolesti najbolje je obaviti u fazi 1. do 2. koljence (početak vlatanja, kada je pšenica visine 20-25 cm)!

Za prvo prskanje pšenice preporučamo primjenu fungicida AMISTAR OPTI u dozi 2,5 l/ha kao vrhunsku zaštitu pšenice od rane pojave smeđe pjegavosti ili ekonomično rješenje ARTEA PLUS u dozi 0,4-0,5 l/ha.

Za sprječavanje polijeganja preporučamo MODDUS 250 EC u dozi 0,3-0,4 l/ha.

Preporuke za prvo prskanje ječma 

Zbog intenzivnog i brzog rasta ozimog ječma pravovremena preventivna zaštita od bolesti izrazito je važna, naročito u godinama s toplim i vlažnim zimama. Vrlo rano u proljeće mogu se očekivati jake zaraze sivom i mrežastom pjegavosti.

Prvim prskanjem ječma sprječavamo daljnji razvoj bolesti i infekcije novih, gornjih listova.
Sl.: Mrežasta pjegavost na ječmu, okolica Velike Gorice

Prvi tretman ozimog ječma preporučamo obaviti u fazi 1. koljenca (BBCH 31-33).
Za prva prskanja Syngenta preporuča primjenu fungicida ARTEA PLUS u dozi 0,5 l/ha ili ELATUS™ Era u dozi 1 l/ha.

Otprilike tri tjedna nakon prvog prskanja obavezan je drugi tretman – početak klasanja, kada je lisna masa formirana i razvijen list zastavičar (BBCH 49).

Program zaštite ječma:

Ječam je osjetljiv na polijeganje zbog čega je važna primjena regulatora rasta. Preporučamo primjenu MODDUS 250 EC u fazi 1. koljenca (BBH 31).
Doza u ječmu: dvoredni 0,4-0,5 l/ha; Ravnomjeran šestoredni 0,6-0,7 l/ha.

 

Novost u sezoni 2018.:
AMISTAR OPTI i ARTEA PLUS po znatno nižim cijenama.
AMISTAR OPTI dolazi u novom pakiranju od 20 l.