You are here

Dobitna kombinacija u zaštiti žitarica od bolesti

Žitarice
04.03.2020

Da bi održali lisnu površinu zdravom i tako očuvali planirani prinos, potrebno je zaustaviti širenje bolesti s donjih listova na gornje. To je moguće ukoliko u ranim razvojnim fazama žitarica zaustavimo bolesti koje predstavljaju potencijalni izvor za kasnije zaraze u vegetaciji.

Preporuka za prvo prskanje pšenice

Rano u proljeće najveću prijetnju predstavlja smeđa pjegavost pšenice (Septoria tritici). Zaustavite bolesti koje su zarazile biljku u jesen, prvo prskanje obavite u proljeće u ranim fazama razvoja pšenice kako bi spriječili širenje bolesti s donjih na gornje listove.

PREPORUKA - za prvo prskanje pšenice rješenje protiv rane pojave smeđe pjegavosti, preporučamo u fazi 1. do 2. koljenca primjenu fungicida MAGNELLO® u dozi 0,7 l/ha ili fungicid najnovije tehnologije ELATUS® Era u smanjenoj dozi: 0,6-0,8 l/ha.

Syngentina strategija zaštite pšenice od bolesti zasnovano na višegodišnjim iskustvima iz pokusa i široke proizvodnje:

NAPOMENA - fungicid ELATUS® Era registriran je u rasponu doze 0,5 -1 l/ha. Niže doze mogu se primijeniti u ranim razvojnim fazama kada je lisna masa žitarica mala i pritisak bolesti niži. Kasnija primjena, radi brzog i intenzivnog razvoja pšenice zahtijeva i primjenu više doze kako bi sredstvo u potpunosti zaštitilo sve izložene organe od zaraze bolestima.

Preporuke za prvo prskanje ječma

Rano u proljeće možemo očekivati jake zaraze sivom i mrežastom pjegavosti. Zbog intenzivnog i brzog rasta ozimog ječma, preventivna zaštita od bolesti (T1 - prvo koljence) važna je naročito u godinama s toplim i vlažnim zimama.

PREPORUKA - prvi tretman ozimog ječma obavite u fazi 1. do 2. koljenca (BBCH 31 - 33). Prvim prskanjem ječma spriječite daljnji razvoj bolesti i infekcije novih, gornjih listova. Za prva prskanja Syngenta preporuča primjenu fungicida: ELATUS® Era u dozi 0,8-1 l/ha.

NE ZABORAVITE - ječam je osjetljiv na polijeganje zbog čega je važna primjena regulatora rasta. Preporučamo primjenu MODDUS® 250 EC u fazi 1. koljenca (BBH 31).
Doza u ječmu: dvoredni 0,4-0,5 l/ha; šestoredni 0,6-0,7 l/ha.

U nastavku predstavljamo fungicide ELATUS® Era i MAGNELLO®. Kombinacijom ova dva fungicida, u strategiji zaštite žitarica od bolesti ostvaruju se najviši prinosi i kvaliteta vaših usjeva.

ELATUS® Era - Snažan. Postojan. Potpun.

Fungicid ELATUS® Era je kombinacija dvije aktivne tvari: SOLATENOL® i protiokonazol. SOLATENOL® je najsnažnija i najstabilnija aktivna tvar koja u kombinaciji s protiokonazolom pruža nadstandardne rezultate. Snaga fungicida ELATUS® Era je i u njegovom izrazito dugom djelovanju što ga čini pouzdanim u svim uvjetima i svakom pritisku bolesti.

Fleksibilnost primjene zbog raspona registrirane doze od 0,5 do 1 l/ha proizvođaču omogućava primjenu u početku vegetacije, ali i u uvjetima kada je lisna masa potpuno razvijena, a pritisak bolesti prijeti očuvanju visokog prinosa. ELATUS® Era je najmoćniji fungicid za potpunu zaštitu lista i snažnu zaštitu klasa žitarica od bolesti s posebnom snagom protiv uzročnika pšenične lisne pjegavosti (Septoria) i hrđe.

MAGNELLO® -  ekonomičan i fleksibilan

MAGNELLO® je vrlo fleksibilan sistemični, triazolni fungicid koji predstavlja odličan odabir za prve zaštite u smanjenim dozama, ali i kao vrlo dobro i ekonomično rješenje u sprječavanju fuzariuma na klasu. MAGNELLO® se primijenjuje od vlatanja do kraja cvatnje.

Zaštita žitarica od korova - spremno i sigurno protiv travnih korova u žitaricama

Herbicid AXIAL® 50 EC sa ugrađenim okvašivačem osigurava siguran učinak na uskolisne korove u žitaricama (slakoperka, ljuljevi, divlja zob, mišji repak i dr.). AXIAL® 50 EC djeluje isključivo preko lista zbog čega vlaga u tlu ima minimalan utjecaj na djelotvornost ovog herbicida.

PREPORUKA

  • AXIAL® 50 EC je najbolje primijeniti nakon nicanja korova kada je najučinkoviiji na najvažnije tvrdokorne korove žitarica.
  • Doza se određuje prema stadiju razvoja korova.


U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.