You are here

Zimsko (proljetno) prskanje voćaka bakrenim fungicidom Nordox 75 WG

Voće
11.02.2022

Zaštita voćaka i vinove loze krajem zime i početkom proljeća u fazi mirovanja, a nakon obavljene rezidbe smatra se osnovnom mjerom zaštite.

Za tu namjenu Nordox 75 WG je postao nezamjenjiv bakreni fungicid koji čini barijeru od fitopatogenih gljivica i bakterija (uzročnika propadanja kore i drveta. Prema potrebi može mu se dodati mineralno ulje za prezimljujuća jaja štetnika ili pak sumporni pripravak (Thiovit Jet) koji uspješno suzbija prezimljujuće oblike pepelnice i ima dobro usputno djelovanje na neke vrste grinja.

Zimsko prskanje ili proljetno prskanje u mirovanju

Zimsko prskanje ili proljetno prskanje voćari često zovu plavo prskanje, izvodi se u fenofazi bubrenja pupoljaka od kraja veljače do početka travnja, što svakako zavisi od voćne vrste. Za neke voćne vrste kao npr. breskva i nektarina bubrenje pupoljaka je jedini moment kada suzbijamo kovrčavost lista te je stoga neizostavna mjera. Nordox 75 WG ima širok spektar djelovanja (kovrčavost lista breskve, šupljikavost lista, krastavost ploda jabuke i kruške, bakterijska palež, paunovo oko masline, fomopsis i sl.), ali iz prakse je poznato da je spektar djelovanja bakra daleko širi na manje značajne i rjeđe prisutne bolesti voćaka i vinove loze.

Da bi zimsko prskanje s preparatom Nordox 75 WG bilo učinkovito ne treba štedjeti na škropivu. Utrošak škropiva se mora povećati da se dobro namoče sve pukotine kore i debla, rodne grančice i posebno pupove koji su najosjetljiviji u fazi otvaranja. Stoga stabla treba doslovce okupati uz minimalni utrošak škropiva 1.000 lit za voćne vrste (stablašice).

Paunovo oko (Spilocaea oleaginea) i zaštita maslina nakon rezidbe u proljeće

Paunovo oko prisutno je u masliniku cijele godine. Jednom kada se pojavi u masliniku u većoj mjeri, teško se rješava samo u jednoj godini, već je obično potrebno dvije do tri godine da se bolest dovede pod kontrolu i to kombinacijama pravodobne zaštite i pravilne rezidbe. Upravo u ovo vrijeme kada se provodi rezidba maslinika, vrijeme je i zaštite od paunovog oka. U maslinicima u kojima je prisutna jaka zaraza, potrebno je dobro orezati i prozračiti krošnju. Napominjemo, da sve odrezane grane treba iznijeti iz maslinika i spaliti. Nakon toga preporučamo prskanje s  Nordox 75 WG u dozi 150 g/100 lit vode (1,5 kg/ha). Uputno je obaviti dva prskanja, jedno u ožujku a drugo u travnju.
Sl.1: Punovo oko na maslini

Prednosti fungicida Nordox 75 WG i njegove karakteristike

Nordox 75 WG sadrži 75% čistog Cu+ iona te predstavlja najkvalitetniji visoko koncentrirani  proizvod među bakrenim fungicidima. Ima karakterističnu crvenu boju po čemu je drugačiji u usporedbi s ostalim bakrenim proizvodima koji su uglavnom plave boje.

Nordox 75 WG po načinu djelovanja spada u površinske (kontaktne) fungicide. Ima vrlo sitne čestice bakrenih iona, pri čemu je više od 80% čestica ispod 2 mikrometra. Zahvaljujući tome uz dobru aplikaciju postiže se bolja i ravnomjernija distribucija na biljnim organima što je jako bitno za zimsko prskanje voćaka.

Nordox 75 WG se nakon prskanja brzo osuši na biljci odakle se polako otpušta za vrijeme kiše ili rose štiteći tako biljku od patogena kroz duži period. Za Nordox 75 WG je poznato da izdrži više od 80 mm kiše i postojaniji je na biljci od drugih bakrenih fungicida. 
Osnovne prednosti koje izdvajaju Nordox 75 WG od ostalih bakrenih fungicida:

  • Jedinstvena formulacija na bazi bakrenog oksida crvene boje
  • WG formulacija - jednostavan pri rukovanju (ne praši, lako se otapa i stabilan je u otopini).
  • Visoka koncentracija bakra (75 %) i niska doza primjene (1,0-1,5 kg/ha).
  • Postojan na biljci (dugo rezidualno djelovanje).
  • Sitne čestice bakrenih iona (>80% čestica ispod 2 mikrometra) idealno prianjanje na biljne organe.
  • Odlična otpornost na ispiranje oborinama (izdrži > 80 mm kiše).
  • Pogodan za nove zakonske regulative EU koje ograničavaju upotrebu bakra.
  • Nordox 75 WG ima daleko niži  sadržaj teških metala (arsen, živa i kadmij) od maksimalno dozvoljene koja je propisana po FAO standardu.

Nordox 75 WG je zbog svega navedenog i vrhunske čistoće djelatne tvari našao primjenu u svim programima integrirane proizvodnje, a dozvoljen je također u ekološkoj proizvodnji.

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.