You are here

Zimsko (proljetno) prskanje voćaka bakrenim fungicidom Nordox 75 WG

Voće
05.03.2020

Zaštita voćaka i vinove loze koncem zime i početkom proljeća u fazi mirovanja, a nakon obavljene rezidbe smatra se osnovnom mjerom zaštite.

Za tu namjenu Nordox 75 WG  je postao nezamjenjiv bakreni fungicid koji čini barijeru od fitopatogenih gljivica i bakterija (uzročnika propadanja kore i drveta), ali i prezimljujućih spora gljivičnih bolesti. Prema potrebi može mu se dodati mineralno ulje za prezimljujuća jaja štetnika (lisne uši i dr.) ili pak sumporni pripravak (THIOVIT JET) koji uspješno suzbija prezimljujuće oblike pepelnice i ima dobro usputno djelovanje na neke vrste grinja.

Zimsko prskanje ili proljetno prskanje u mirovanju

Zimsko prskanje ili proljetno prskanje u mirovanju, voćari često zovu plavo prskanje, izvodi se u fenofazi bubrenja pupoljaka od konca veljače do početka travnja, što svakako ovisi od voćne vrste.
Za neke voćne vrste kao npr. breskva i nektarina bubrenje pupoljaka je jedini moment kada suzbijamo kovrčavost lista te je stoga neizostavna mjera.

Nordox 75 WG ima jako širok spektar djelovanja (kovrčavost lista breskve, šupljikavost lista, krastavost ploda jabuke i kruške, bakterijska palež, paunovo oko masline, fomopsis i sl.), ali iz prakse je poznato da je spektar djelovanja bakra daleko širi na manje značajne i rjeđe prisutne bolesti voćaka i vinove loze.

Da bi zimsko prskanje s Nordoxom bilo učinkovito, ono se treba kvalitetno obaviti. Ne treba štedjeti na škropivu zato često koristimo izraz „kupanje“.
Utrošak škropiva moramo povećati da dobro namočimo sve pukotine kore i debla, rodne grančice i posebno pupove koji su najosjetljiviji u fazi otvaranja. Stoga stabla treba doslovce okupati uz minimalni utrošak škropiva 1.000 lit za voćne vrste (stablašice). Iz tog razloga zimsko prskanje obično nazivamo zimsko kupanje voćaka.

Prednosti fungicida Nordox 75 WG i njegove karakteristike

 • Nordox 75 WG je fungicid na bazi bakrenog oksida koji  sadrži 75% čistog Cu+ iona te predstavlja najkvalitetniji visokokoncentrirani  proizvod među bakrenim fungicidima. Ima karakterističnu crvenu boju po čemu je drugačiji u usporedbi s ostalim bakrenim proizvodima koji su uglavnom plave boje. Koristi se na brojnim kulturama za više vrsta i uzročnika bolesti kore, drveta i listova, najčešće u početku vegetacije, ali ima primjenu i kasnije.
 • Nordox 75 WG po načinu djelovanja spada u površinske (kontaktne) fungicide. Bakreni ioni iz bakrenog oksida izazivaju denaturaciju proteina i važnih enzima koji su neophodni u razvoju fitopatogenih gljivica i bakterija.
 • Nordox 75 WG ima vrlo sitne čestice bakrenih iona (Cu2+), pri čemu je više od 80% čestica ispod 2 mikrometra. Zahvaljujući tome uz dobru aplikaciju postiže se bolja i ravnomjernija distribucija na biljnim organima što je jako bitno za zimsko prskanje (kupanje) voćaka.
 • Nordox 75 WG se nakon prskanja brzo osuši na biljci odakle se polako otpušta za vrijeme kiše ili rose štiteći tako biljku od patogena kroz duži period. Za Nordox je poznato da ima odlična svojstva spore redistribucije što mu za vrijeme jačih oborina osigurava bolje i duže držanje na biljci (izdrži više od 80 mm kiše i postojaniji je na biljci od drugih bakrenih fungicida).

Fitotoksičnost na zelenim organima se rijetko pojavi osim ako se ne primjenjuje po iznimno hladnom i vlažnom vremenu te u područjima s kiselim kišama.

Osnovne prednosti koje izdvajaju Nordox od ostalih bakrenih fungicida:

 • Jedinstvena formulacija na bazi bakrenog oksida crvene boje,
 • WG formulacija - jednostavan pri rukovanju (ne praši, lako se otapa i stabilan je u otopini),
 • Visoka koncentracija bakra (75 %) i niska doza primjene (1,0-1,5 kg/ha),
 • Postojan na biljci sa sporom redistribucijom bakrenih iona (visoka selektivnost i produženo rezidualno djelovanje),
 • Sitne čestice bakrenih iona (>80% čestica ispod 2 mikrometra) idealno prianjaju na biljne organe,
 • Odlična otpornost na ispiranje oborinama (izdrži > 80 mm kiše),
 • Pogodan za nove zakonske regulative EU koje ograničavaju upotrebu bakra,
 • Nordox WG 75 ima daleko niži sadržaj teških metala (arsen, živa i kadmij) od maksimalno dozvoljene koja je propisana po FAO standardu.

Nordox 75 WG je zbog svega navedenog kao i vrhunske čistoće djelatne tvari, našao primjenu u svim programima integrirane proizvodnje, a dozvoljen je također u ekološkoj proizvodnji.

Pomiješan s mineralnim uljem proširuje mu se spektar djelovanja (nekad je postojala i gotova formulacija Nordoxa i mineralnog ulja koja se zvala Crveno ulje).