You are here

Zlatna žutica vinove loze i mjere borbe

Vinova loza
28.04.2018

Vinova loza je domaćin nekoliko različitih fitoplazmi koje zovemo zajedničkim imenom žutice vinove loze. Zlatna žutica (Flavescence dorée)  o kojoj se sada najviše priča u Hrvatskoj smatra se jednom od najopasnijih bolesti vinove loze u Europi.

Zlatna žutica (Flavescence doree) kod nas je prvi put zabilježena 2008. godine u Istri, a godinu kasnije u Međimurju. Do danas se proširila i u drugim krajevima Hrvatske jer se na žalost ne suzbija sustavno. Prema iskustvima iz nama susjedne Slovenije ova bolest se izuzetno brzo širi i uništava vinograde. Zlatna žutica (fitoplazma) živi u sprovodnom staničju (žilama) kojim teku asimilati iz lišća u ostale organe vinove loze.

Simptomi zlatne žutice vinove loze na zaraženim lozama vide se u obliku:

  • žućenja, crvenjenja ili uvijanja listova,
  • skraćenja internodija,
  • sterilnosti cvjetova,
  • sušenja grozdova i mladica,
  • smanjenja uroda i na kraju ugibanja loze.

Širenje zlatne žutice ide s zaraženih sadnica ili trsovima uz pomoć insekta (cikada) koje je prenose. Američki cvrčak  (Scaphoideus titanus) dokazano je širitelj zlatne žutice (Flavescence dorée) i treba ga redovno suzbijati. Slika iznad priloga pokazuje tipične simptome i cikadu koja prenosi ovu bolest.

Zaštita loze od zlatne žutice

Suzbijanje fitoplazmi podrazumjeva prvo agrotehničke mjere (neizravne mjere) a kada je bolest prisutna onda suzbijamo vektore (cikade). Praćenje  brojnosti cikada u vinogradu vrši se uz pomoć ljepljivih ploča različitih boja.

U područjima gdje je ova fitoplazma prisutna kao i njezin vektor (američki cvrčak) potrebno je prskanje insekticidima na preporuku savjetodavnih službi. Preporučuje se dodati okvašivač Etalfix Pro u dozi 20-25 ml/100 l. Jako zaraženi vinogradi ili pojedinačni trsovi se krče da ne bi bili izvor zaraze za zdrave loze.