You are here

Zaštita vinograda u srpnju

Vinova loza
03.07.2018

Sl.: plamenjača i pepelnica na grozdu vinove loze

Zaštita od plamenjače i pepelnice tijekom srpnja

Tijekom srpnja nakon zatvaranja grozda vinova loza nastavlja usporeni rasta i razvoj bobica.

U vinogradima gdje se redovito provodi vršikanje mladica u povoljnim uvjetima razvija se novi porast iz zaperaka. Iako opasnost za plamenjaču na grozdu slabi, ona se još uvijek može razvijati na mladom lišću (novom porastu), naročito ako je bilo primarnih infekcija.

Za razliku od plamenjače, opasnost od pepelnice ne prestaje tijekom srpnja, posebno u vinogradima gdje postoji zaraza i idealni uvjeti za širenje (visoka vlaga i nedovoljna prozračnost u zoni grožđa).

Zaštitu vinograda od plamenjače i pepelnice tijekom srpnja treba prilagoditi području uzgoja i opasnosti od navedenih bolesti. Zaštita se provodi uglavnom preventivno da bi se spriječio razvoj nove ili širenje postojeće plamenjače i pepelnice.

Syngenta u svojoj paleti ima veliki broj pripravaka za zaštitu od bolesti i štetnika kao i odlična rješenja za sve situacije.

Za najteže uvjete za zaštitu vinove loze, tu je kombinacija sistemičnih pripravaka kao što su:

Za vinograde na jugu Hrvatske gdje se tijekom srpnja obavljaju zadnja prskanja može se koristiti:

 

Zaštita vinograda u srpnju od ostalih uzročnika bolesti i štetnika

Osim dvije najvažnije bolesti (plamenjače i pepelnice) tijekom srpnja suzbija se siva plijesan, druga generacija grozdovih moljaca i vrlo opasne cikade koje prenose fitoplazme.

 

Za sivu plijesan i grozdove moljce preporuča se usmjereno prskanje u zonu grozda kombinacijom SWITCH 62,5 WG 0,8 kg/ha (80 g/100 l) + AFFIRM 1,5 kg/ha (150 g/100 l).
U područjima gdje je prisutan američki cvrčak koji je vektor zlatne žutice potrebno je dodati insekticid na preporuku savjetodavne službe.