You are here

Saniranje i održavanje vinograda nakon proljetnog mraza

Vinova loza
28.04.2017

U periodu od 20. do 23. travnja, ledeni val niskih temperatura koji je zahvatio cijelu Hrvatsku nanio je ozbiljne štete na lozi u mnogim vinogradarskim regijama. Štete su bile najintenzivnije na području središnje Slavonije, centralne i sjeverozapadne Hrvatske te srednje i južne Dalmacije, a posebno u Dalmatinskoj zagori. Izmjerene temperature u jutarnjim satima bile su od -2 do -6°C (a u prizemnom sloju i niže).

mraz i štete na lozi

Procjenjene štete u prinosu su 40-90% zavisno od lokaliteta i sorte loze. U ostalim područjima Hrvatske štete od mraza na lozi su bile prisutne, ali s procjenom šteta u prinosu ispod 50%. Mnogi vinogradari nakon mraza i oštećenja na lozi u ovakvim situacijama izgube volju za daljnjom primjenom agrotehničih mjera i programa zaštite u vinogradima ili su u nedoumici koje mjere sanacije i održavanja poduzeti.

Vinova loza brzo se regenerira iz spavajućih pupoljaka no to budu mladice koje ne nose rod, ali su svakako bitne za narednu sezonu. Upravo zato vinogradarima se savjetuje da poduzmu mjere sanacije koje će osigurati nesmetan rast i razvoj mladica i njihovu zaštitu od bolesti.

Nakon mraza potrebno je poduzeti mjere zaštite u svim vinogradima koji imaju zelenih mladica. Rezidba i skidanje suhih mladica nije neophodna. Folijarna prihrana aminokiselinama može ubrzati oporavak loze.

Mjere sanacije i održavanja koje treba poduzeti nakon šteta od mraza u vinogradu:

  • Ako postoje mladice koje su djelomično pretrpjele štetu odmah bi trebalo obaviti tretiranje aminokiselinskim pripravcima (Drin, Polyamin, Delfan i sl.) kako bi se ubrzao oporavak.
  • Ako je šteta 100%-tna treba pričekati regeneraciju iz novih pupoljaka i tek tada se može prihraniti s aminokiselinama i folijarnim gnojivima. Izbjegavati dodavanje dušičnih gnojiva u tlo ako je obavljena osnovna gnojidba.
  • Na svim vinogradima gdje ima zelenih mladica koje mogu biti zaražene bolestima v. loze (plamenjača, fomopsis i pepelnica), treba osigurati pravovremenu preventivnu zaštitu prije kiše. Za početak se preporučuje UNIVERSALIS ili kombinacije: NORDOX+THIOVIT ili QUADRIS + THIOVIT
  • Mladice koje su stradale potpuno ne treba uklanjati i obavljati prikraćivanja reznika i lucnjeva sve dok se ne vidi reakcija iz spavajućih pupoljaka.
  • U nastavku vegetacije potrebno je sve mladice koje nose rod pravovremeno povezati da ih ne polomi vjetar.
  • Zaštitu od bolesti i štetnika u kasnijem dijelu vegetacije treba prilagoditi opasnostima od istih. Preporučamo Vam Syngentin program zaštite u brošuri koju možete preuzeti OVDJE

U slučaju 100%-te štete od mraza u dobro saniranim i njegovanim vinogradima koji normalno završe vegetaciju može se očekivati dobar urod u narednoj vegetaciji. U slučaju prijevremenog gubitka lista zbog bolesti i lošeg odrvenjivanja mladica može doći do zimskog izmrzavanja. U svakom slučaju 2017. će ostati upisana kao vrlo loša godina za mnoge vinogradare u Hrvatskoj zbog mraza koji je došao u najgore vrijeme.

Za dodatne informacije obratite se za savjete našim agonomima ili nas kontaktirajte putem email adrese: [email protected].