You are here

Pepelnica vinove loze (Erysiphe necator / Uncinula necator)

Vinova loza
03.06.2017

Pepelnica vinove loze suzbija se preventivno pripravcima kao što su Thiovit jet, Topas, Dynali, Universalis i Quadris.

Opis i značaj pepelnice vinove loze

Pepelnica je uz plamenjaču za vinovu lozu druga bolest po važnosti, a u ponekim godinama zna i prevladati.
Obično je opasnija u južnim dijelovima Hrvatske, Dalmaciji, Istri, ali ozbiljnija šteta zna biti i na kontinentu. Štete na grožđu u pojedinim godinama mogu biti i do 100 %.
Simptomi se javljaju na svim zelenim dijelovima vinove loze, a ponajprije na grožđu i mladicama. Na cvatu se zaraza može ostvariti prije oplodnje, i tada pepelnica uzrokuje sušenje i opadanje cvjetova. Bobe grozda bivaju napadnute od zametanja do šare.
Bobe izgledaju kao da su posute pepeljastom prevlakom koja s vremenom posivi. Gljivica uništi pokožicu bobice, te zbog unutrašnjeg pritiska bobice pucaju. Tada nastaje tipičan simptom pepelnice – raspucala boba sve do sjemenki.

Biologija pepelnice na vinovoj lozi

Bolest prezimljuje na dva načina. Prvi je u obliku plodnih tijela – kleistotecija na rozgvi, otpalom lišću, i u pukotinama kore, ali za praksu značajnije u obliku micelija i oidija u pupovima. Za primarnu infekciju dovoljno je da temperatura u proljeće prijeđe 11°C i tek 2,5-3 mm kiše. U proljetnom razdoblju kada su temperature između 15 i 25°C inkubacija traje 4-7 dana i dolazi do sekundarne infekcije. Optimalni uvjeti za razvoj pepelnice su temperatura 25-28°C, relativna vlaga zraka oko 65 %, blagi vjetar 2 – 6 m/s (kiša nije potrebna). Iza faze šare bobice su manje osjetljive na napad pepelnice.

Zaštita vinove loze od pepelnice

Poznato je da su neke sorte osjetljive na napad pepelnice. To su u prvom redu Chardonnay, Sauvignon, Sivi Pinot, Maraština, Malvasija dubrovačka, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i još neki.
Osim agrotehničkih mjera (umjerene gnojidbe i pravodobnog plijevljenja), koristimo kemijske mjere (fungicide) za preventivu protiv pepelnice.

Kemijske mjere obuhvaćaju primjenu sumpornog sredstva THIOVIT JET u vrijeme kretanja pupova. U fazi porasta mladica, od 5 do 15 cm koristimo sredstvo UNIVERSALIS. Neposredno prije cvatnje koristi se TOPAS i THIOVIT, dok je iza najbolji izbor  DYNALI, sredstvo najnovije generacije koje koristimo u blok prskanju na razmacima 10-14 dana. Završna prskanja mogu se obaviti primjenom sredstva UNIVERZALIS, THIOVIT JET ili QUADRIS.
Samo pravodobnom preventivnom primjenom možemo postići uspjeh u borbi protiv pepelnice.