You are here

Lozine grinje, uzročnici akarinoze i erinoze na vinovoj lozi

Vinova loza
11.03.2020

Lozine grinje su uzročnici akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoze (Eriophyes vitis) na vinovoj lozi. Grinje suzbijamo akaricidima, a iz te grupe najbolji izbor je VERTIMEC 018 EC u dozi 0,6-0,75 l/ha (6-7,5 ml/10 lit) uz dodatak okvašivača ETALFIX Pro 2,5 ml/10 lit vode

 

Grinje i njihov značaj na vinovoj lozi

Erinoza (uzročnik je grinja Eriophyes vitis)

Uzročnici erinoze su grinje koje su vrlo sitne i golim okom nevidljive. Tipičan simptom su nabrekline na gornjoj strani lista, prema gore poput mjehurastih šiški. S donje strane liste vidi se bijela vunasta prevlaka na ulazu u šišku. Ovaj simptom se često zamijeni sa filokserom, ali treba znati da filoksera uzrokuje šiške - nabrekline prema dolje te su često oštrije i manje. Ponekad nabrekline dobivaju tamno ljubičastu boju.

Akarinoza (uzročnik je grinja Calepitrimerus vitis)

 Akarinoza je naziv za simptome oštećenja od grinja (Calepitrimerus vitis) u fazi kretanja vegetacije. Ove grinje uzrokuju skraćenje internodija mladice, zakržljalost i „cik-cak“ rast. Neki pupovi čak odumru i posmeđe i niti ne krenu. Često izbijaju izboji iz postranih pupova pa se javljaju i dvostruki izboji. Na lišću se lupom vide ubodi koji su okruženi žutom zonom (zvjezdaste pjege). List vremenom poprima tamniju boju i odsjaj.

Biologija eriofidnih grinja na vinovoj lozi

Lozine grinje prezime ispod kore i u ljuskicama pupova. Već s bubrenjem pupa započinju svoju aktivnost. Imaju 4-6 generacija godišnje, a u prosjeku razvoj jedne generacije traje 40-50 dana. Za hladnijeg i vlažnijeg vremena loza sporije tjera pa su i štete veće. Dovoljna je samo jedna jedinka grinje da izazove nabreklinu na listu.

Zaštita od erinoze i akarinoze na vinovoj lozi

Suzbijanje grinja je dosta složeno i teško. Već pri bubrenju pupa (vunasti pup) potrebno je zaštiti lozu i prskati sumpornim pripravkom THIOVIT JET u maksimalnoj dozi jer on ima odlično usputno djelovanje na razvoj grinja. 
Kasnije se preporučuje za ostale grinje na lozi koristiti akaricid VERTIMEC 018 EC u dozi 0,75 l/ha ili 7,5 mil u 10 lit za klasično prskanje uz dodatak okvašivača ETALFIX PRO 2,5 mil u 10 lit.

VAŽNO: Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Za dodatne informacije kontaktirajte Syngentinu službu stručne podrške na brojeve telefona ili email koji se nalazi ispod ovog teksta.