You are here

Crna pjegavost (Phomopsis spp.)

Vinova loza
02.04.2018

Crna pjegavost suzbija se isključivo preventivno pripravcima NORDOX, UNIVERSALIS i QUADRIS.

Opis crne pjegavosti na vinovoj lozi

Crna pjegavost je još uvijek nedovoljno istražena bolest koja postupno uništava trs, a prvi simptomi se prepoznaju po oštećenjima na  kori u bazalnom dijelu mladice ili rozgve.
Teško ju je iskorijeniti te oporavak vinograda traje i nekoliko godina. Na zaraženim čokotima tijekom zimske rezidbe crnu pjegavost prepoznajemo po karakterističnim pukotinama u obliku „žabljeg oka“, a kora može imati bijelu ili srebrnkastu boju s crnim točkicama. Crne točkice su plodna tijela gljive (piknidi). Kada zaražena loza propupa, donji pupovi se ne otvaraju ili kržljaju. Na najdonjim listovima se mogu javiti nekroze, te je plojka deformirana i naborana. Na mladicama se tijekom vegetacije primjećuju nekroze i raspucavanje kore. Zbog svega navedenog otežano je formiranje trsa i smanjen urod.

Biologija crne pjegavosti vinove loze

Parazit prezimi u obliku micelija  na lozi ili na tlu. U početku vegetacije piknospore iz piknida vrše primarne infekcije. Infekcije su moguće već pri niskim temperaturama i uz uvjet određenog broja sati vlaženja lišća. Tako je pri 10°C dovoljno 12-13 sati vlaženja lista da bi došlo do infekcije. Kako temperature rastu, potrebno je manje sati vlaženja lista, pa je pri 18°C dovoljno tek cca. 7 sati vlaženja lista. Gljiva infekciju vrši putem rana ili direktnom penetracijom. Najčešće je veći problem u onim godinama kada je proljeće vlažno i hladno te loza raste nešto sporije te tako gljiva ima duže vremena za razvoj i infekciju.

Zaštita loze od crne pjegavosti

Ako primijetimo simptome crne pjegavosti na rozgvi, u zimskoj rezidbi svakako je treba odrezati, iznijeti iz vinograda i spaliti. Nikako je ne ostavljati na tlu pored vinograda jer se iz zaražene loze piknospore mogu oslobađati naredne 3-4 godine. Potrebno je reducirati gnojidbu dušikom te obratiti pažnju na osjetljivije sorte kao što su Kardinal, Malvazija, Frankovka, Žilavka, itd.

Što se tiče kemijskih mjera, vinograd je svakako potrebno jednom tijekom zimskog mirovanja zaštititi bakrenim pripravkom NORDOX (1,5 kg/ha ili 15 g. u 10 lit vode), najbolje neposredno pred kretanje vegetacije.
Kada mladice krenu s rastom, najbolju zaštitu pruža fungicid UNIVERSALIS u dozi 1,0-2,0 l/ha ili 25 ml u 10 lit. Universalis je potrebno primijeniti 1-2 puta dok mladice dosegnu veličinu cca. 60 cm. Razmak prskanja prilagoditi uvjetima za infekciju. Osim Universalisa u ranoj fazi dobro djelovanje pokazuje QUADRIS koji se koristi tada za pepelnicu, a može se kombinirati s pripravcima na bazi folpeta i močivog sumpora.