You are here

Cikade na vinovoj lozi

Vinova loza
10.03.2020

Vinovu lozu napada više vrsta cikada koji rade štetu. Posebno su opasni Američki cvrčak i Cvrčak stolbura jer uz štete koje uzrokuju prenose i fitoplazme.

 

Opis i značaj cikada na vinovoj lozi

Vinovu lozu napada više vrsta cikada koji rade štetu. To su: Lozin zeleni cvrčak (Empoasca vitis), Medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa), Američki cvrčak (Scaphoides titanus), Cvrčak stolbura (Hyalestes obsoletus).
Sve cikade urokuju štetu sisanjem biljnih sokova na listu na kojem se primjećuju dekolorirane žute zone. List kasnije dobiva crvenkasto smeđu boju te se može i osušiti i otpasti.
Medeći cvrčak izlučuje i mednu rosu i voštane izlučine te uzrokuje i nakupljanje čađavice.

Posebno su opasni Američki cvrčak i Cvrčak stolbura jer uz štete koje uzrokuju prenose i fitoplazme.

Američki cvrčak prenosi fitoplazmu zlatna žutica vinove loze, dok cvrčak stolbura na lozi prenosi fitoplazmu „Bois noir“.

Simptomi zaraze fitoplazmom su skraćeni internodiji i „cik cak“ rast uz uvijanje lista prema dolje u obliku tuljca. Listovi uz nervaturu uglato požute, odnosno poprimaju crvenu boju kod crnih sorata, najčešće na jednom dijelu lista. Cvatovi odnosno bobice se osipaju. Simptomi se primjećuju u ljeto, a najizraženiji su u rujnu i listopadu. U konačnici vinogradi propadaju i moraju se krčiti.

Biologija razvoja američkog cvrčka na vinovoj lozi

Američki cvrčak je danas proširen u cijeloj državi, a simptomi fitoplazme najviše su prošireni u Međimurju i zapadnoj Istri. Prezimi u stadiju jaja pod korom rozgve i ima jednu generaciju godišnje. Ličinke se javljaju okvirno u svibnju a odrasli oblik u srpnju. Odrasli oblik skače. Može se pratiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča u vinograd. Fitoplazma se najvećim dijelom prenosi vektorom - Američkim cvrčkom te sadnim materijalom. Cvrčak stolbura je također prisutan u cijeloj Hrvatskoj te živi i na korovima. Prezimi kao ličinka u tlu, a odrasli oblici se javljaju  početkom ljeta. Ima jednu generaciju godišnje.

Zaštita od američkog cvrčka i prenosa fitoplazmi na lozi

Potrebno je strogo voditi računa o zdravstvenom stanju sadnog materijala, a ako do zaraze fitoplazmom dođe tada je zaraženi dio potrebno iskrčiti, iznijeti iz vinograda i zapaliti.

Za suzbijanje navedenih štetnika potrebno je pratiti preporuke savjetodavne službe.