You are here

Aktualne preporuke za zaštitu vinograda

Vinova loza
27.06.2017

Zaštita vinograda u vrijeme zatvaranja grozda tijekom srpnja

Vinova loza tijekom srpnja ulazi u fenofazu zatvaranja grozda. To je vrijeme kada loza treba zaštitu od pepelnice, plamenjače i truleži, ali i grozdovih moljaca te cikada gdje se redovno javljaju. Za zaštitu loze preporučamo kombinacije PERGADO MZ + DYNALI ili RIDOMIL GOLD PLUS + DYNALI (plamenjača i pepelnica), dok za trulež i moljce preporučamo kombinaciju SWITCH + AFFIRM. U područjima gdje postoji opasnost od zlatne žutice i njenog vektora američkog cvrčka potrebno je u redovnu zaštitu od plamenjače i pepelnice dodati insekticid ACTARA.

Plamenjača (Plasmopara viticola)

Plamenjača (peronospora) je značajna na svim zelenim dijelovima loze, a najosjetljiviji su mladi grozdići i listovi. Prvi simptomi plamenjače primijete se u vidu žućkastih mrlja na licu listu, a ubrzo nakon toga vidi se bijela prevlaka na naličju lista. Zaraženi grozdići do cvatnje i nakon nje izgledaju savijeni sa tamnom bojom peteljkovine i u konačnici se suše. Ako se infekcija dogodi u kasnijoj fazi kada bobice pređu veličinu zrna graška tada one izgledaju posušene i često se štete zamjene s oštećenjem od sunca.
Nakon zatvaranja grozda i nakon prvog vršikanja loze kad krene novi rast mladica tijekom ljeta potrebno je zaštiti list od plamenjače jer on ima veliki utjecaj na dozrijevanje grožđa, ali i kvalitetu budućeg vina.

Suzbijanje plamenjače u vrijeme zatvaranja grozda tijekom srpnja

U fazi intenzivnog razvoja bobica i zatvaranja grozda preporuča se koristiti sistemične ili lokosistemične fungicide.
Za besprijekornu zaštitu bobica odličan izbor je PERGADO MZ ili PERGADO F u  dozi 25 gr/10 litara vode ili 2,5 kg/ha. Osim Pergada nakon vršikanja loze odličan izbor je RIDOMIL GOLD PLUS na bazi bakra u dozi 40 gr/10 litara vode ili 4,0 kg/ha.
Ridomil gold plus ima pozitivan učinak na kožicu bobica i odlično usputno djelovanje na kiselu trulež grožđa.
Za vinograde u ekološkoj proizvodnji preporučamo bakreni priravak NORDOX u dozi 15 g/10 lit ili 1,5 kg/ha.

Pepelnica - lug (Uncinula necator)

Pepelnica ili lug je bolest koja se razvija na površini svih zelenih organa. Zaraženo mlado lišće se deformira, no štete su puno veće kad zarazi cvjetove i grozdove. 
Zaražene bobice u ranoj fazi se suše, a kasnije pucaju i na njih se sekundarno naseli trulež. Pepelnica predstavlja opasnost sve do kraja vegetacijskog razdoblja, a do zaraze može doći i bez kiše.
Ova gljivica za svoj razvoj traži visoku relativnu vlagu zraka.

Suzbijanje pepelnice do tijekom ljeta

Također, kao i za suzbijanje plamenjače dok god postoji visoka opasnost od pepelnice tijekom srpnja preporučamo sistemični fungicid, a najbolji izbor je novi fungicid DYNALI (6 - 6,5 ml/10 litara vode ili 0,6 - 0,65 lit/ha).
U kasnijoj fazi može se preporučiti i UNIVERSALIS koji osim pepelnice suzbija i plamenjaču. Koristi se u dozi 25 ml/10 lit ili 2,5 lit/ha.
U ekološkoj proizvodnji za suzbijanje pepelnice koriste se kontaktni sumporni preparati THIOVIT JET  u dozi 25 - 30 gr/10 litara vode ili 3,0 kg/ha.

Siva grožđana plijesan (Botrytis cinerea)

Da bi spriječili razvoj truleži primijenite SWITCH neposredno pred zatvaranje grozda tijekom srpnja, a drugo prskanje planirajte 21 dan prije berbe. Ukoliko tijekom vegetacije vinograd strada od leda (tuče) prskanje SWITCH-om treba obaviti najkasnije 24 sata nakon nastanka štete

Uzročnik sive plijesni grožđa je gljivica Botrytis cinerea i smatra se jednom od ekonomski najznačajnijih bolesti suvremenog uzgoja vinove loze.
Bolest štete pričinjava na cvatu i bobicama, a najopasnija je od zatvaranja grozda do berbe (pogoduju joj ljetne kiše te oštećenja od leda ili grožđanih moljaca).
Botritis u povoljnim uvjetima za razvoj bolesti može napraviti štetu 70-100%. Već u slučaju zaraze bobica od 10% dolazi do radikalnog smanjenja kvalitete vina (promjena boje i arome).
Osim direktne štete postoje i indirektne jer se na trulom grožđu razvijaju sekundarne truležnice čiji mikototsini u vinu mogu biti opasni za ljudsko zdravlje (Okratoksin).

Zaštita vinove loze od truleži Botritisa

Upotreba botriticida je odluka svakog pojedinog vinogradara, da li želi zaštiti urod i kvalitetu, bez obzira na vremenske prilike u optimalno vrijeme primjene pripravka.
Do primarne zaraze može doći koncem cvatnje, a inokulum truleži ostane ponekad zatvoren unutar grozda i čeka povoljne uvjete za razvoj tijekom ljeta sve do berbe.
Praksa je pokazala da je najbolje obaviti 2 prskanja za trulež, a dokazano najučinkovitiji fungicid već dugo godina je SWITCH.
Osim Switch-a na tržištu Hrvatske registriran je i GEOXE za istu namjenu i uglavnom ga preporučamo za stolne sorte grožđa ili za vinske kada nam je potrebno prskati neposredno prije berbe s proizvodom kraće karence.
Prskanje botriticidima se prakticira samo u zonu grozda jer list nije u opasnosti.
Doza za Switch i Geoxe je 0,1% ili 10 g/10 lit vode za klasično prskanje.