You are here

AGROALARM - sjajnik na repici, razlozi slabijeg djelovanja insekticida

Uljana repica
17.04.2018

Slika 1.: ishrana sjajnika peludom maslačka

Proteklih dana bili smo svjedoci vrlo jakog napada sjajnika u usjevima uljane repice, zbog kojeg smo od Vas dobili veliki broj upita na ovu temu. Iz tog razloga želimo objasniti što se u većini slučaja dogodilo.

Prije svega bitno je znati da se sjajnik (Meligethes aeneus) hrani peludom i samim time ga privlače cvjetovi pogotovo žute boje.

U većini godina sjajnik se prije prelaska na uljanu repicu hrani na cvjetovima korovnih biljaka. Zbog specifičnih vremenskih prilika ove godine, došlo je do kasnijeg cvjetanja korovnog bilja zbog čega se sjajnik preselio ranije na usjeve uljane repice koji su bili u fazi razvoja pupova.

Da bi došao do polena sjajnik grize pup i tako ga uništava što u konačnici dovodi do razvoja manjeg broja cvjetova i smanjenog prinosa.

Slika 2.: sjajnici na uljanoj repici pregrizaju pupove i prave štetu

Veći dio populacije sjajnika preselio se na korovne biljke u cvatu. Razlog tome je lakši pristup polenu na korovnim biljkama.
Iz tog razloga su tretmani insekticidima na uljanoj repici suzbili samo dio populacije sjajnika koja se tamo zadržala. Nakon pojave prvih cvjetova na uljanoj repici sjajnik se s korovnih biljaka ponovno vratio na uljanu repicu.

Slika 3.: žuti cvjetovi privlače sjajnika

Slika 4.: Vrijeme početka cvjetanja uljane repice je bilo i vrijeme povratka velikog dijela populacije sjajnika sa cvjetova korovnih biljaka u ovom slučaju maslačka

Zbog toga su mnogi proizvođači stekli dojam da insekticid koji su upotrebljavali nije odradio (djelovao) te su automatski to pripisali rezistenciji. Rezistencija je dokazana na pojedine grupe insekticida, na pojedinim lokacijama i zbog toga je dobro i u ovakvim slučajevima, kada su potrebna dva tretmana, prskanja obaviti sa insekticidima iz različitih grupa djelovanja.