You are here

Lukova muha

Povrće
20.03.2018

Lukova muha (Delia/Hylemyia antiqua) u nekim godinama čini velike štete u nasadima te osim luka, napada još poriluk i češnjak.

Razvoju Lukove muhe pogoduje hladnije i vlažnije proljeće. Zaražene biljke mogu se lako prepoznati jer venu, dok su listovi svjetlije boje (požute). Središnji list se suši i lako izvlači iz srca stabljike. Napadnute biljke trunu, a u prerezu stabljike mogu se uočiti ličinke bijele ili prljavobijele boje (veličine do 1 cm). Odrasla muha u vrijeme leta lovi se na ljepljive ploče i vrlo je slična kućnoj muhi.

Lukova muha ima 2 generacije godišnje, let imaga započinje polovicom travnja, a na jugu zemlje i ranije. Lukova muha polaže jaja na mladim biljkama luka ili u njihovoj blizini, između listova, oko korijenovog vrata, na lučicu ili tlo, ovisno o vremenu sadnje i veličini biljke.
Prva generacija muhe čini najveće štete te ako se primijeti veća brojnost imaga treba je ciljano suzbijati.

U praksi suzbijanje lukove muhe ne provodi se uvijek ciljano već se populacija drži pod kontrolom primjenom insekticida širokog spektra djelovanja koji se koriste za ostale ekonomski značajnije štetnike.
Syngentin program zaštite luka insekticidima baziran je na preventivi koja uključuje Force 1,5 G primjenom u tlu kod sadnje ili folijarna zaštita u vegetaciji pripravkom Karate Zeon za suzbijanje tripsa. Te mjere imaju usputno djelovanje i na ovog štetnika.