Zaštita rajčice i paprike od štetnih gusjenica

Plodovito povrće

Tijekom ljeta na rajčici i paprici susrećemo oštećenja na plodovima, listovima i stabljici od brojnih gusjenica, no najznačajnije su tri vrste: Žuta kukuruzna sovica, Kukuruzni plamenac i Južnoamerički moljac rajčice. Strategija zaštite provodi se kontinuiranim monitoringom i prskanjem u vrijeme pojave prvih jaja i mladih ličinki. Za tu namjenu preporuča se nekoliko pripravaka kao što su: AFFIRM, KARATE ZEON i AMPLIGO. 

Žuta kukuruzna sovica (Helicoverpa armigera)

Ova sovica napada rajčicu i papriku. Štete čini na plodovima, cvjetovima i lišću. Leptiri su dosta veliki, a gusjenice mogu narasti do 4 cm.
Boja gusjenica varira tijekom razvoja i ovisi o vrsti hrane. Mlađe gusjenice su svijetlo zelene boje, starenjem mijenjaju boju u tamno zelenu sa izraženom tamnom i svjetlom bočnom linijom na tijelu.
Ova sovica prezimi u stadiju kukuljice u tlu. Leptiri izlijeću krajem travnja.
Žuta kukuruzna sovica ima 2-3 generacije na otvorenom, a u plastenicima 5-6 generacija.

Kukuruzni plamenac - moljac (Ostrinia nubilalis)

Odrasle gusjenice kukuruznog plamenca su vrlo velike ličinke (do 2,5 cm). Čine šete na plodovima paprike, rjeđe rajčice, ali je značajan štetnik kukuruza koji je uvijek u blizini ovih povrtnih kultura.
Za razliku od kukuruza  na paprici vrlo rijetko ulazi u stabljiku, ali zato u jednom plodu može biti više gusjenica.

Štetnik prezimi u stadiju gusjenice u stabljikama kukuruza (kukuruzincu). Leptiri počinju letjeti u svibnju, a maksimum izlijetanja postižu u prvoj dekadi lipnja. Druga generacija javlja se u kolovozu.

Južnoamerički moljac rajčice (Tuta absoluta)

Novi štetnik kod nas, značajan za rajčicu i nešto manje za patlidžan. Danas je prisutan po čitavom Mediteranu.
Gusjenice čine štetu na listu, plodu i stabljici. Lišće izgrizaju između dvije epiderme, pri čemu prave “minu” nepravilnog oblika. Kod jakog napada lišće potpuno uništi, a ubušivanjem u plodove štete mogu biti 50 – 100%.
Prezimljuje u stadiju jaja, kukuljice ili odraslog leptirića. Napad započinje u proizvodnji presadnica i traje čitavu vegetaciju. U zaštićenim prostorima može imati 8 -12, na otvorenom 4-5 generacija.

Zaštita rajčice i paprike od gusjenica

Za većinu štetnih gusjenica koje susrećemo na rajčici i paprici postoje feromonske klopke za praćenje leta leptira i prema tome možemo precizno odrediti intenzitet leta i pravo vrijeme za primjenu insekticida.
Obično se suzbijaju kad se primjeti polaganje jaja ili prve štete, ili pak tek ispiljele ličinke.

Za suzbijanje gusjenica u rajčici i paprici dozvolu imaju pripravci Affirm i Karate Zeon dok Ampligo ima dozvolu samo u rajčici.
Svi navedeni insekticidi
 imaju kratku karencu (3 dana) i mogu se koristiti između berbi plodova s tim da treba zaštititi korisne kukce i oprašivače (bumbare i pčele) prema uputstvu (etiketi) koje dolazi uz svaki proizvod.
 

Karate ZeonAffirmAmpligo
1,5 ml/10 l (0,15 l/ha)15 g/10 l (1,5 kg/ha)

3-4 ml/10 l (0,3 - 0,4 l/ha)

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu. U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.