Zaštita rajčice i paprike od grinja (pauka) i tripsa

Plodovito povrće

Koprivina grinja (lijevo na slici iznad) i Kalifornijski trips (desno na slici iznad) čine značajne štete na listu, ali i plodu rajčice i paprike. Osim direktnih šteta trips prenosi viruse.

Za suzbijanje grinja najbolji izbor je insekticid VERTIMEC, a za suzbijanje tripsa osim Vertimeca odlično usputno djelovanje ima i insekticid koji se koristi za lisne uši KARATE ZEON.

Koprivina grinja – pauk (Tetranychus urticae)

Koprivina grinja (pauk) najznačajnije štete čini na rajčici i patlidžanu, na paprici je manje značajna.
Često je susrećemo na krastavcu, dinjama, lubenicama, grahu i grašku što je vrlo bitno ako se uzgajaju blizu. Ova grinja je vrlo mala, duga svega 1 mm (ne vidi se dobro bez lupe). Boja tijela varira od žućkaste do crvenkaste sa dvije tamne mrlje na leđima.
Prve štete vide se na gornjoj strani najstarijeg lišća u obliku točkica bjelkasto-srebrnkaste boje. Kako se napad pojačava točkice se spajaju, a list postaje mramoran i na kraju se osuši (vidi sliku). Sa lišća pauk prelazi na plodove koje također oštećuje. Razvoju grinja pogoduje visoka temperatura >25°C i niska vlaga zraka (ljeto bez kiše). U takvim uvjetima razvoj jedne generacije traje 8-12 dana pa često iznenadi proizvođače povrća.

Suzbijanje pauka- grinja na rajčici


Sl.: propadanje lista rajčice od napada koprivine grinje (pauka).

Prskanje insekticidom VERTIMEC treba obaviti čim se primjete 2 jedinke/listu ili bjelkasto-srebrnkaste pjegice. Vertimecu obavezno dodati okvašivač ETALFIX PRO.

Grinje je potrebno redovito pratiti na starijim listovima uz pomoć lupe. Koprivina grinja (pauk) se više zadržava na donjoj strani lista. U zaštitu se kreće kad se primijete prve točkice na gornjoj strani lista ili pauk na naličju.
Za suzbijanje pauka najbolji izbor je pripravak VERTIMEC 018 EC u dozi  6-8 ml/10 lit vode ili 0,6-0,8 lit/ha. Preporuča se dodatak okvašivač ETALFIX PRO u dozi 2,5 ml/10 lit ili 0,25 l/ha
Vertimec treba primijeniti u ranim večernjim ili jutarnjim satima kad nema jakog sunca ili za prskanje treba odabrati oblačan dan. Za uspješno suzbijanje grinja treba dobro oprskati biljke.

Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis)

Kalifornijski trips je opasan štetnik u zaštićenom prostoru, ali i na otvorenom polju. Napada papriku, rajčicu i druge povrtne kulture.
Mali je insekt veličine 1-2 mm. Naseljava najmlađe i najsočnije dijelove biljke (listove, cvjetove i plodiće). Na listovima se javljaju bjelkasto-srebrnkaste pjege, nepravilnog oblika, koje kasnije poprime tamnu boju, a list se deformira i suši.
Na tek zametnutim plodovima paprike i rajčice vide se oštećenja u obliku nekroza i deformacija. Osim direktnih šteta, tripsi su prenosioci opasnih virusa (TSWV i sl.). Razvoju tripsa pogoduje toplo vrijeme sa temp. 25-30°C, kada od jaja do odraslog treba svega 15-18 dana. U zaštićenim prostorima mogu imati 12-15 generacija godišnje.

Kalifornijski trips ostećuje list i plod, zavlači se rado u cvjetove i hrani se polenom. Dosta se teško suzbija. Kod primjene VERTIMEC-a vrlo je važno obaviti pravovremenu i kvalitetnu aplikaciju, te dodati pomoćna sredstva.

Suzbijanje tripsa na rajčici i paprici

U zaštićenim prostorima potrebno je postaviti plave i žute ljepljive ploče za praćenje štetočinje. Učinkovitost u suzbijanju tripsa tijekom vegetacije imaju insekticidi VERTIMEC 018 EC ili KARATE ZEON.
Svim navedenim insekticidima za folijarno tretiranje može se dodati atraktant (Attracter) koji pomaže da izvuče tripsa iz cvijeta ili skrivenih loža na depozit insekticida i okvašivač ETALFIX PRO.

Insekticidi s direktnim i indirektnim učinkom na tripsa:

Vertimec 018 ECKarate Zeon
6-8 ml/10 l (0,6-0,8 l/ha)1,5 ml/10l (0,15 l/ha)

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.
Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.
U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.