Plamenjača rajčice (Phythophtora infestans)

Plodovito povrće

Slika prikazuje štete od plamenjače na listu i plodovima rajčice.

Da bi zaštitili rajčice od plamenjače potrebno je preventivno tretirati fungicidima iz različitih grupa vodeći računa o dozi i karenci.
Syngenta nudi najbolji program zaštite koji uključuje brojne fungicide kao što su: Nordox, Ridomil Gold R, Ortiva Top, Ortiva i Revus.

Opis i biologija plamenjače rajčice

Plamenjača rajčice (paradajza) napada sve nadzemne organe rajčice (list, stabljiku i plodove).
Prvi simptomi na zaraženim listovima vide su u obliku nepravilnih svjetlo smeđih pjega, na kojima se s donje strane pojavljuje bjelkasta prevlaka. Pjege ubrzo potamne i osuše se, a peteljka može ostati zelena.
Na zaraženim zelenim plodovima vide se maslinasto-smeđe hrapave tvrde zone. Izvor zaraze mogu biti zaražene biljke rajčice ili krumpira u blizini. Za razvoj i širenje bolesti potrebna je visoka vlaga, učestale kiše, vjetar i temperatura (18-22°C).
Suho i toplo vrijeme s temp. > 25°C ne pogoduje razvoju bolesti no svakako treba obratiti pozornost na rosu i kapljice rose u plastenicima.

Zaštita rajčice od plamenjače

Za zaštitu od plamenjače tijekom proizvodnje presadnica preporuča se fungicid Ridomil Gold R u koncentraciji 0,5 %.
Nakon sadnje zaštita se nastavlja preventivno kontaktnim fungicidima Nordox 75 WG u koncentraciji 0,15% ili Ortiva Top u koncentraciji 0,1%. Razmak prskanja 7-12 dana ovisno o potrebi.

U fazi najjačeg porasta i najveće opasnosti od plamenjače preporučuje se sistemični fungicid Ridomil Gold R (0,5% - 50 g u 10 lit vode ili 5 kg/ha) koji ima karencu od svega 3 dana. 

Pred berbu i tijekom berbe koriste se drugi pripravci kratke karence kao što su Ortiva (0,1% - 10 mil u 10 lit ili 1 lit/ha), Ortiva Top (0,1% - 10 mil u 10 lit ili 1 lit/ha) ili Revus (0,4 - 0,6% - 4-6 mil u 10 lit ili 0,4-0,6 lit/ha).

Karence za navedene fungicide u zaštiti rajčice od plamenjače su sljedeće: Nordox, Ortiva Top - 7 dana; Ridomil Gold R, Ortiva i Revus - 3 dana.

Ove informacije o dozama i karencama su orijentacione i podložne su izmjenama. Zato savjetujemo uvijek pročitati uputstvo na proizvodu i pridržavati se istog.

Pregled pripravaka Syngente dozvoljenih za zaštitu rajčice od bolesti i štetnika po fenofazama razvoja.

Ortiva topNordoxRidomil Gold RRevusOrtiva
10 ml/10l (1,0 l/ha)15 g/10l (1,5 kg/ha)50 g/10l (5 kg/ha)4-6 ml/10l (0,4 - 0,6 l/ha)7,5-10 ml/10l (0,75-1,0 l/ha

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.