You are here

Riješite se korova u vinogradu jednostavno, jeftino i na vrijeme

Novosti
30.03.2017

zaštita vinograda od korova

Početak vegetacije je ujedno i vrijeme prvog tretmana protiv korova u vinogradima i voćnjacima.  Korovi trebaju biti visoki 10-20 cm kako bi ih mogli suzbiti s totalnim herbicidima. Preporuka Syngentinih stručnjaka za tu namjenu je  herbicid OURAGAN SYSTEM 4. 

 

 

OURAGAN SYSTEM 4  - jedan od najkvalitetnijih pripravaka iz ove grupe herbicida, sadrži u sebi specijalni okvašivač čime se uz manju dozu postiže bolji rezultat. OURAGAN SYSTEM 4 se preporučuje za vinograde i voćnjake starije od 3 godine. OURAGAN SYSTEM 4, pruža  sigurnost i dugotrajno rješenje u borbi protiv najopasnijih jednogodišnjih i višegodišnjih korova. 

OURAGAN SYSTEM 4 se na malim parcelama može aplicirati leđnim prskalicama, ali Vam preporučamo upotrebu posebne dizne i štitnika za herbicide (tzv. zvona s herbicidnom diznom).

Preporuka za dozu s ovakvim načinom prskanja je: 

OURAGAN u koncentraciji od 1,0 do 1,5% (100 - 150 ml u 10 lit vode). Leđne prskalice imaju najčešće spremnik za 15 lit škropiva te s njim možete oprskati cca. 300 - 400 m2.

Ako se vinogradu ili voćnjaku  tretira traktorskim prskalicama koje imaju posebne grane za primjenu herbicida treba se držati hektarske doze, ali za „aktivnu“ površinu koju tretiramo. U rano proljeće doza za OURAGAN može biti u rasponu 4 - 6 lit/ha za „aktivnu“ površinu.

Utrošak škropiva zavisi od niza faktora, preporuka je: 200-400 lit/ha.

Postoji još nekoliko načina aplikacije herbicida sa smanjenim utroškom škropiva, no za primjenu je bitno pridržavanje registriranih doza po hektaru, prilagođenih korovnoj flori i stadiju razvoja korova. 

Napomene za primjenu herbicida OURAGAN SYSTEM 4

  • OURAGAN SYSTEM 4 sadrži specijalni okvašivač na bazi kukuruznog škroba te stoga nije potrebno dodavati nikakav okvašivač ili ureu za bolje djelovanje.
  • Prije aplikacije uklonite sve zelene izboje s panja, a prilikom aplikacije koristite manji tlak prskalice.
  • Preporuča se da aplikaciju obavite za mirnog vremena, na taj način ćete izbjeći nepotrebno zanošenje škropiva, ali i zaštititi sebe.
  • Koristite svu propisanu zaštitnu opremu: rukavice, gumene čizme, kapu, kabanicu i respirator.
  • Nakon prskanja poželjno je da ne padne kiša barem 6 sati.