You are here

Ponovno se družimo s Vama, održane Syngentine radionice u polju

Novosti
17.09.2018

Međurić, Katoličke Čaire, Krndija, Kozarac, samo su neke od lokacija na kojima će ovih dana Syngentini terenski stručnjaci održati niz radionica u polju na temu kukuruza. Proizvođači kukuruza i svi zainteresirani, na samom polju imati će priliku naučiti nešto novo, razmijeniti iskustva iz proizvodnje te uvjeriti se u snagu genetike Syngentinih hibrida kukuruza.

Među prvima, u petak 14.9., održana je uspješna i zanimljiva radionica na OPG-u Zlatka Sadileka, iz Poljane kod Lipika. Na radionicu su se odazvali poljoprivredni proizvođači sa šireg područja Lipika i Pakraca, predstavnici poljoprivrednih poduzeća i Poljoprivredno - savjetodavne službe.
Voditelj radionice Siniša Papaik, Syngentin terenski stručnjak za zapadnu Slavoniju, prisutne je upoznao s agronomskim karakteristikama osam Syngentinih hibrida kukuruza - tip zrna, otpuštanje vlage, „stay green“ efekt, početni razvoj, tolerantnost na sušu i tehnološkim preporukama za uspješnu proizvodnju.

SY Photon, SY Zephir, SY Senko, SY Atomic, SY Zoan, Syngentina snaga genetike različitih FAO grupa i različite namjene (za proizvodnju suhog zrna, silažni kukuruzi).

Uz navedene hibride, u pokusima su bili zastupljeni novi materijali čija se adaptabilnost još uvijek testira u lokalnim uvjetima (Chorintos, Batanga, Orpheus). Ukoliko opravdaju naše i Vaše povjerenje, naći će se na tržištu RH u narednim godinama.


Uz već potvrđene Syngentine hibride kukuruza koji su se dokazali na poljima poljoprivrednih proizvođača zapadne Slavonije – NK Lucius, SY Senko, SY Kreon, poseban interes potvrđen je i za silažne hibride (Powercell tehnologija) kao sirovinsku osnovu za obližnju bio elektranu.

Papaik je prisutnima govorio i o uspješnom suzbijanju korova u kukuruzu, uz naglasak na herbicid LUMAX koji je i na ovom polju pokazao besprijekorni učinak. Osvrnuo se i na dva „nova i prijeteća“  problema s korovima na ovom području - dikicu i divlji sirak, koji su u ekspanziji, te je preporučio i ostale herbicide iz Syngentine ponude obitelj Elumis (ELUMIS PEAK, ELUMIS BANVEL).

Na kraju radionice, Papaik je prisutnima poželio bogatu žetvu i uspješnu jesensku sjetvu žitarica, te istaknuo svoje uvjerenje da će i u ovogodišnjoj sjetvi žitarica na osnovu svojega iskustva, ali i drugih proizvođača pakračko-lipičkog kraja povjerenje dati Syngentinim sortama pšenica. Ugodno druženje i razmjena iskustava u proizvodnji nastavljeno je u prostoru vatrogasnog doma u Poljani.

Raspored termina i lokacije radionica u polju na temu kukuruza pogledajte u nastavku:

Datum Dan Pokusar Lokacija Vrijeme
14.9. petak OPG Zlatko Sadilek Poljana (uz glavnu prometnicu Poljana - Gaj) 17.00
14.9. petak PG Perić Zdenko Krndija 13.00
15.9. subota OPG Novak Zlatko Kozarac 10.00
17.9. ponedjeljak OPG Šoufek Međurić (cesta Međurić - Poljana) 12.00
19.9. srijeda OPG Sović G. Letina 12.00
20.9. četvrtak OPG Luka Štivičić Sičice 17.00
21.9. petak OPG Miljenko Pejić Požeške Sesevete 11.00