You are here

Maslinari, vrijeme je za zaštitu maslinika od najznačajnije i najučestalije bolesti masline u našim krajevima - Paunovo oko

Maslina
06.03.2018

Paunovo oko (Spilocaea oleaginea) prisutno je u masliniku cijele godine. Jednom kada se pojavi u masliniku u većoj mjeri, teško se riješava samo u jednoj godini, već je obično potrebno dvije do tri godine da se bolest dovede pod kontrolu i to kombinacijama pravodobne zaštite i pravilne rezidbe.

Upravo u ovo vrijeme tijekom ožujka i travnja, kada se provodi rezidba maslinika, vrijeme je i zaštite od paunovog oka.

U maslinicima koji su relativno zdravi, potrebno je provesti pravilnu rezidbu u smislu formiranja i održavanja krošnje. U maslinicima u kojima je prisutna jaka zaraza, a to su najčešće maslinici u udolinama i stabla pregustih krošnji, potrebno je dobro orezati i prozračiti krošnju. Napominjemo da sve odrezane grane treba iznijeti iz maslinika i spaliti, a nikako ostaviti u masliniku jer bolest prezimljuje i širi se sa zaraženih listova. U svim maslinicima iza rezidbe potrebno je maslinu zaštititi bakrenim sredstvom, od kojih se ističe pripravak koji nam pruža najviši stupanj zaštite u ovoj fazi - Nordox 75 WG. Stabla je potrebno dobro okupati nešto većom količinom vode. Uputno je obaviti dva prskanja, jedno u ožujku a drugo u travnju.

Porastom temperatura zraka, te uz prisustvo dovoljno relativne vlage i kiše, bolest započinje infekciju. Potrebno je napomenuti da inkubacija (vrijeme od infekcije do vidljivih simptoma) traje od 15 dana do nekoliko mjeseci, tako da imamo dovoljno vremena za zaštitu.

Nordox je proizvod na osnovi bakrenog oksida, koji se čistoćom djelatne tvari, toksikološkim svojstvima, kao i niskom dozom primjene izvanredno uklapa u programe integrirane i ekološke zaštite. Nordox 75 WG sadrži vrlo sitne čestice bakrenih iona pri čemu je više od 80% čestica ispod 2 µm (prosječno 1,2 µm). Zahvaljujući tome, uz dobru aplikaciju, postiže se vrlo ravnomjerna distribucija na biljnim organima. Nordox 75 WG zbog toga ima naglašeno svojstvo spore redistribucije što mu osigurava visoku otpornost na ispiranje oborinama.

Doza primjene Nordoxa 75 WG: 1,5 kg/ha ili 150 g/hl.