You are here

Zemljišni štetnici u kupusu i salati (žičnjaci, grčice hrušta i sovice pozemljuše)

Lisnato povrće
02.03.2019

Zemljišni štetnici napadaju podzemne organe biljke pri čemu oštećuju korijen pa dolazi do zastoja u rastu i propadanja biljke. Od svih zemljišnih štetnika najznačajniji su žičnjaci i grčice. Za zaštitu od ove dvije vrste štetnika kao i usputno djelovanje na ostale zemljišne štetnike, preporučamo primjenu granuliranog insekticida FORCE 1,5 G, prije sadnje deponiranjem plitko u tlo. Djelovanje će biti učinkovitije ako se insekticid deponira u redove.

Kako prepoznati zemljišne štetnike i štete od istih

Odmah nakon sadnje zemljišni štetnici počinju gristi korijenov vrat ili žile pa biljke žute, venu i suše se. Kad oštećenu biljku izvadimo iz tla vidljiva su karakteristična oštećenja na korijenu, no za pravu determinaciju treba pronaći uzročnika - ličinku.
Žičnjak ima usko, tvrdo tijelo žute boje poput komada bakrene žice.
Grčice hrušta su savinutog bijelog tijela s izraženom smeđom glavom.
Sovice pozemljuše su tipične ličinke gusjenica koje su tamno zelene ili sive boje, često savinutog položaja u tlu.
Biologija ovih štetnika je različita, a razvoj jedne generacije traje 1 - 4 godine. Razvoju žičnjaka u tlu dodatno pogoduje vlaga.
Grčice se masovnije javljaju u godinama sa dosta oborina i u brdskim krajevima koji imaju takvu klimu.
Napad sovica varira iz godine u godinu i manje ovisi o klimatskim uvjetima jer sovice imaju kratak period razvoja jedne generacije.
Sl.: grčica hrušta

Suzbijanje žičnjaka i ostalih zemljišnih štetnika

Suzbijanje zemljišnih štetnika treba obaviti preventivno, odnosno prije sadnje na osnovu pregleda tla ili iskustva s ovim štetnicima na parcelama koje planiramo za sadnju.
Pregledi tla obavljaju se u jesen ili u proljeće kopanjem jama i detaljnim pregledom iskopane zemlje.

Najučinkovitija mjera zaštite za širi spektar zemljišnih štetnika je unošenje granuliranih insekticida u tlo prije ili tijekom sadnje pomoću deponatora na sadilicama.
Syngenta preporuča primjenu pripravka FORCE 1,5 G u dozi 7 - 10 kg/ha.

Navedene informacije o pripravcima i dozama su orijentacione i podložne su izmjenama. Savjetujemo uvijek pročitati uputstvo na proizvodu i pridržavati se istog.