You are here

Uzročnici polijeganja lisnatog povrća (Pythium i Phytophthora vrste)

Lisnato povrće
07.09.2017

Propadanje presadnica salate i kupusnjača (cvjetača i brokula), u ranoj fazi proizvodnje mogu uzrokovati brojne fitopatogene gljive, a najznačajnije su vrste Pythium i Phytophthora. Obje vrste uspješno se suzbijaju zalijevanjem presadnica fungicidom FONGANIL GOLD.

 

Pythium vrste često se pojavljaju u proizvodnji presadnica mnogih povrtnih kultura. Bolesti koje uzrokuju najprije se pojavljuju na mladim biljkama na mjestu izlaska iz tla.
Na tom dijelu tkivo postaje vodenasto, a biljka se prelomi. U roku od 24 sata može »pasti« čitav rasad.

Phytophthora vrste napadaju korijen koji mijenja boju u smeđu. Infekcija se dalje širi sistemično preko provodnih snopova i srži prema nadzemnom dijelu. Ako napadnu korijenov vrat prvo se pojavi tamno zelena nekroza koja ima prstenasti oblik, a stabljika je na tom dijelu sužena. Bolesne biljke pokazuju znakove venuća. Na otvorenom polju u periodima s višim temperaturama, nakon obilnih kiša i navodnjavanja, infekcije se brzo šire i razvijaju.

Savjeti kako zaštititi salatu i kupusnjače od polijeganja rasada

Proizvodnju rasada treba obavljati u sterilnom supstratu (tresetu), a kontejnere i stolove treba obavezno dezinficirati, ako su bili u upotrebi.
Zemljište koje je planirano za uzgoj povrća treba biti ocjedito i dobro pripremljeno.

Na parcelama gdje se Phytophthora i Pythium vrste redovito pojavljuju preporuča se preventivna zaštita presadnica  fungicidom FONGANIL GOLD.
Najbolji način za primjenu preparata Fonganil Gold je dodavanje u korijenov sistem tijekom proizvodnje presadnica ili neposredno pred sadnju.