You are here

Trips na kupusnjačama i lisnatom povrću

Lisnato povrće
08.09.2017

U zaštiti povrća susrećemo nekoliko vrsta štetnih tripsa, no za kupusnjače i salate na otvorenom polju najznačajniji štetnik je duhanov trips, dok se kalifornijski trips rjeđe javlja. Suzbijaju se pripravcima KARATE ZEON ili VERTIMEC 018 EC, a izbor ovisi o registraciji pripravka i brojnosti štetnika.

Kako prepoznati tripsa i štete na listu

Duhanov trips je mali kukac veličine 0,8-1 mm, tijelo mu je slamnato žute do smeđe boje. Preferira ratarske kulture odakle se tijekom ljeta nakon žetve seli na kupusnjače, lukove ponekad i na ostalo lisnato povrće.
Na listovima siše sokove najčešće uz žile lista gdje se javljaju bjelkasto-srebrenkaste pjege. Na kupusu su prvi simptomi napada bijele do žutosmeđe kvržice koje kasnije poprime tamnu boju, a štetnik se zavlači duboko u glavicu kupusa.
List kod jakog napada gubi svoju funkciju, ali i tržišnu vrijednost.
Razvoju tripsa pogoduje toplo vrijeme s temperaturnim vrijednostima od 25 - 30°C.
Štetnik može imati više generacija tijekom vegetacije te je stoga potreban poseban oprez na osjetljivim sortama. Štetnik se može pratiti pomoću plavih ljepljivih ploča.

Suzbijanje tripsa u kupusnjačama i lisnatom povrću

Za suzbijanje tripsa tijekom vegetacije koriste se insekticidi šireg spektra djelovanja kao što su VERTIMEC 018 EC ili KARATE ZEON.
Ponekad se zaštita provodi ciljano za suzbijanje tripsa, a ponekad se planira u programu zaštite od drugih štetnika (gusjenice ili lisne uši).
Kod zaštite kupusnjača osim odabira pripravka vrlo je bitno dodati kvalitetan okvašivač poput pripravka ETALFIX PRO. Prskanje treba obaviti u jutarnjim satima kad je štetnik aktivniji.
Kod jakog napada preporuča se blok prskanja u razmaku 7 - 10 dana, a pripravci se moraju izmjenjivati prema načinu djelovanja, kako bi se izbjegla rezistencija na insekticide.