You are here

Trips na kupusnjačama i lisnatom povrću

Lisnato povrće
08.09.2017

U zaštiti povrća susrećemo nekoliko vrsta štetnih tripsa, no za kupusnjače i salate na otvorenom polju najznačajniji štetnik je duhanov trips, dok se kalifornijski trips rjeđe javlja. Suzbijaju se pripravcima ACTARA 25 WG, KARATE ZEON ili VERTIMEC 018 EC, a izbor ovisi o registraciji pripravka i brojnosti štetnika.

Kako prepoznati tripsa i štete na listu

Duhanov trips je mali kukac veličine 0,8-1 mm, tijelo mu je slamnato žute do smeđe boje. Preferira ratarske kulture odakle se tijekom ljeta nakon žetve seli na kupusnjače, lukove ponekad i na ostalo lisnato povrće.
Na listovima siše sokove najčešće uz žile lista gdje se javljaju bjelkasto-srebrenkaste pjege. Na kupusu su prvi simptomi napada bijele do žutosmeđe kvržice koje kasnije poprime tamnu boju, a štetnik se zavlači duboko u glavicu kupusa.
List kod jakog napada gubi svoju funkciju, ali i tržišnu vrijednost.
Razvoju tripsa pogoduje toplo vrijeme s temperaturnim vrijednostima od 25 - 30°C.
Štetnik može imati više generacija tijekom vegetacije te je stoga potreban poseban oprez na osjetljivim sortama. Štetnik se može pratiti pomoću plavih ljepljivih ploča.

Suzbijanje tripsa u kupusnjačama i lisnatom povrću

Za suzbijanje tripsa tijekom vegetacije koriste se insekticidi šireg spektra djelovanja kao što su VERTIMEC 018 EC, ACTARA 25 WG ili KARATE ZEON.
Ponekad se zaštita provodi ciljano za suzbijanje tripsa, a ponekad se planira u programu zaštite od drugih štetnika (gusjenice ili lisne uši).
Kod zaštite kupusnjača osim odabira pripravka vrlo je bitno dodati kvalitetan okvašivač poput pripravka ETALFIX PRO. Prskanje treba obaviti u jutarnjim satima kad je štetnik aktivniji.
Kod jakog napada preporuča se blok prskanja u razmaku 7 - 10 dana, a pripravci se moraju izmjenjivati prema načinu djelovanja, kako bi se izbjegla rezistencija na insekticide.