You are here

Plamenjača kupusa (Peronospora parasitica)

Lisnato povrće
01.03.2019

Ova vrsta plamenjače napada uglavnom mlade biljke, stoga je zarazu potrebno spriječiti rano u proizvodnji presadnica kada se preporuča fungicid na bazi metalaksila.
Na otvorenom polju opasnost od plamenjače je daleko manja i kupus uspješno štiti ORTIVA ili ORTIVA TOP koji su pozicionirani za suzbijanje uzročnika pjegavosti lista i pepelnice.

Kako prepoznati plamenjaču na kupusu?

Prvi simptomi plamenjače obično se pojave u proizvodnji presadnica. Osim što napada list, na cvjetačama i brokulama može zaraziti cvijet i cvat koji pocrne. 
Za proizvođače je najvažnije obratiti pozornost na zaraze u proizvodnji presadnica jer kasnija zaštita od drugih ekonomski značajnijih bolesti lako suzbije i plamenjaču.
Napad plamenjače prvo se primijeti na kotiledonima ili donjim listovima u obliku pjega zelenkasto svijetle boje, nepravilnog oblika, okruženih nervaturom lista. S donje strane pjega formira se mašak sive boje (konidije). Na zaraženim listovima tkivo unutar pjega postepeno odumire, žuti i postaje tamno smeđe.

Magla, rosa, učestale kiše i vlaga od navodnjavanja (orošavanja) pogoduju širenju bolesti.
Idealni uvjeti za razvoj plamenjače su dugotrajne lagane kiše s noćnim temperaturama 8-16°C i dnevnim ispod 24°C.

Kako zaštiti kupus od plamenjače?

U proizvodnji presadnica provodi se redovna preventivna zaštita od uzročnika polijeganja rasada kao što su Phytium spp. i Phytophtora spp.. Za tu namjenu najbolji izbor je fungicid FONGANIL GOLD koji ujedno ima dobro djelovanje na plamenjače te je rijetko potrebna dodatna zaštita.
U proizvodnji na otvorenom polju manja je opasnost od plamenjače, ali kupusnjače treba zaštititi od drugih fitopatogenih gljiva (uzročnika pjegavosti lista). Za to se najčešće koriste fungicidi ORTIVA ili ORTIVA TOP koji imaju odlično usputno djelovanje i na plamenjače.