You are here

Kupusni štitasti moljac - bijela mušica na kupusnjačama

Lisnato povrće
08.09.2017

Štitasti moljci (bijele mušice) spadaju u najopasnije štetočinje zaštićenih prostora.

U proizvodnji kupusnjača zadnjih godina primijećena je sve češća pojava šteta od vrste Aleyrodes proletella. Kako ne spada u ekonomski značajnog štetnika suzbija se insekticidom CHESS 50 WG, koji ima dozvolu za lisne uši, a iskustva iz prakse su pokazala da ima djelovanje i na ovu grupu štetnika.

Odrasle mušice Aleyrodes proletella su mali, veličine svega 1,2 - 2,0 mm. Tijelo i krila imaju pokrivena finim bijelim voštanim prahom. Ličinka je plosnata tijela pa time sliči štitastim ušima.
Štenik čini direktne štete sisanjem biljnih sokova te iscrpljivanjem biljke. Tijekom ishrane luči ljepljivu tekućinu (tzv. mednu rosu) na koju se naseljavaju gljive čađavice koje smanjuju asimilacijsku površinu lista te dolazi do smanjenja fotosinteze.
Mušice se brzo razvijaju u sušnim i toplim vremenskim uvjetima i tada imaju 4 - 5 generacija godišnje.

Zaštita kupusnjača od bijele mušice (štitastog moljca)

Da bi izbjegli pojavu ovog štetnika u program zaštite kupusnjača od lisnih uši treba uključiti insekticide koji djeluju i na štitaste moljce.
Tako se u proizvodnji brokule preporuča preventivna primjena insekticida ACTARA, namakanjem kontejnera s presadnicama, dok su još u rasadniku.
Za primjenu mjera zaštite prskanjem na otvorenom polju preporuča se insekticid CHESS 50 WG. Primjena pripravka dozvoljena je maksimalno dva puta u bloku, s razmakom 7 - 10 dana, uz obavezan dodatak okvašivača ETALFIX PRO.
Od ostalih pripravaka koriste se insekticidi iz grupe ketoenola.