You are here

Crna pjegavost na kupusu, cvjetači i brokuli

Lisnato povrće
14.09.2017

Slika1: Razvoj alternarije u skladištu na cvjetači (karfiolu)

Crna pjegavost ili Alternaria napada gotovo sve kupusnjače, a uglavnom se radi o dvije vrste: Alternaria brassicae i Alternaria brassicicola.
Šteta je vidljiva najprije na listovima, a u kasnijoj fazi na stabljici i glavicama (posebno važno za cvjetaču i brokulu). Suzbija se preventivno primjenom fungicida ORTIVA TOP u dozi 1 lit/ha.

Kako prepoznati simptome alternarije na kupusima

U početnoj fazi zaraze prvi simptomi štete vidljivi su na listu ili stabljici u obliku crnih pjegica. Štete se mogu javiti na presadnicama odmah nakon klijanja zbog čega mogu i uginuti.
S vremenom kako biljka raste pjege su sve izraženije, veće i tada vizualno možemo razlikovati ove dvije vrste Alternarije, što je sa stanovišta zaštite manje bitno.

Alternaria brassicicola stvara malene, smolaste, crne lezije koje se međusobno spajaju. Druga vrsta, Alternaria brassicae, stvara veće, tamno smeđe lezije u kojima se pojavljuju sitne točkice (plodonosna tijela – spore).
S vremenom, lezije pucaju i na mjestu zaraze vidljive su rupe na listu. U ranim stadijima razvoja, lezije su vrlo slične napadu druge fitopatogene gljive (Mycosphaerelle), ali za Alternariju je karakteristično da se lezije spajaju - postaju veće, odnosno nisu ograničene žilama lista kao kod Mycosphaerelle.


Sl.2: Alternarija na kupusu

Alternarije se prenose sjemenom te je stoga vrlo bitno koristiti zdravo i provjereno sjeme.
Inokulum gljivice ostaje na njivi u zaraženim ostacima biljaka o čemu treba voditi računa kod uzgaja u monokulturi s neodgovarajućim plodoredom.
Spore se prenose vjetrom, kišom, navodnjavanjem ili mehaničkim putem.
Alternarija najviše voli uvjete kada je toplo (20 - 25°C) i vlažno vrijeme. 

Kako suzbiti Alternariju na kupusu, brokuli i cvjetači?

Osim agrotehničkih mjera u preventivi potrebno je sastaviti dobar preventivni program zaštite.
U vrijeme kad očekujemo idealne uvjete i najjači pritisak za širenje i razvoj bolesti treba obaviti tretiranje.
Ovisno od načina uzgoja i povoljnih uvjeta, u praksi se provode 1 - 3 prskanja za Alternariju i slične vrste.
Najbolji izbor je fungicid ORTIVA TOP koji sadrži dvije djelatne tvari (azoksistrobin i difenkonazol), a obje imaju dokazano dobro djelovanje na Alternarije i povrh toga širi spektar za ostale gljivične bolesti na kupusnjačama. ORTIVA TOP se primjenjuje u dozi 1,0 lit/ha.
Karenca je 21 dan što bi ujedno bio i zadnji rok primjene, koji ponekad kod cvjetače i brokule može biti presudan za uspjeh u zaštiti.