You are here

Zemljišni štetnici na krumpiru: žičnjaci i grčice hrušta

Krumpir
28.02.2020

Zemljišni štetnici na krumpiru: žičnjaci (Elteridae) i grčice hrušta (Scarabaeidae)

Zemljišni štetnici suzbijaju se preventivnim dodavanjem granuliranog insekticida FORCE 1,5 G u tlo prije ili neposredno tijekom sadnje. Doza je 7 kg/ha u trake.

 

Opis i prepoznavanje simptoma zemljišnih štetnika krumpira

Žičnjaci su naziv za ličinke odraslih kukaca pod nazivom klisnjaci. Ime „žičnjaci“ dobili su jer ličinka nalikuje na komad mjedene žice. Ličinke su žute boje, uskog i tvrdog tijela, a narastu i do 35 mm. Hrane se korijenjem biljaka i veoma su opasni štetnici krumpira, ali i mnogih povrtnih i ratarskih kultura. Ubušuju se u korijen ili gomolj krumpira hraneći se njegovim sadržajem. Gomolj u konačnici može biti potpuno izbušen u svim smjerovima i bez tržne vrijednosti. Hodnici su najčešće promjera do 5 mm sa ili bez prisutne ličinke.

Ličinke hrušta su veće i šire, bijele boje i nalaze se u tlu savinute po čemu su dobile naziv „grčice“. Hrane se gomoljem krumpira, ali ne buše hodnike već uzrokuju nepravilne grizotine na površini gomolja.

Biologija razvoja žičnjaka i hrušteva

I žičnjaci i hruštevi imaju ciklus razvoja jedne generacije kroz više godina. Prezimljuju u tlu, započinju ishranu kada temperature tla dosegnu 8-10°C. Nakon tri do pet godina u slučaju žičnjaka odnosno 3 godine u slučaju hrušta, ličinke se kukulje u tlu u ljeto, te prelaze u odrasli oblik koji ostaje u tlu do proljeća sljedeće godine kada izlaze vani. Odrasli oblici nemaju neku važnost u smislu šteta. Žičnjaci su prisutni u svim uzgojnim područjima, dok su grčice više prisutne u brdskim i vlažnijim krajevima.

Zaštita od zemljišnih štetnika u krumpiru

Osnova borbe protiv ovih štetnika trebala bi biti definirana nakon pregleda tla. U slučaju prisutnosti ličinki, preporuča se primijeniti granulirane insekticide deponacijom u tlu. Izvrsnu djelotvornost ima insekticid FORCE 1,5 G koji se primjenjuje inkorporacijom u tlo kod sadnje, vodeći računa o karenci kod uzgoja mladog krumpira. Doza je 7,0 kg/ha.

Granulirani insekticid FORCE 1,5 G sada je dostupan i u malom pakiranju od 1,5 kg.