Zemljišni štetnici na krumpiru: žičnjaci i grčice hrušta

Krumpir

Zemljišni štetnici na krumpiru: žičnjaci (Elteridae) i grčice hrušta (Scarabaeidae)

Zemljišni štetnici suzbijaju se preventivnim dodavanjem granuliranog insekticida FORCE Evo u tlo prije ili neposredno tijekom sadnje. Doza je 12-16 kg/ha u trake.

Opis i prepoznavanje simptoma zemljišnih štetnika krumpira

Žičnjaci su naziv za ličinke odraslih kukaca pod nazivom klisnjaci. Ime „žičnjaci“ dobili su jer ličinka nalikuje na komad mjedene žice. Ličinke su žute boje, uskog i tvrdog tijela, a narastu i do 35 mm. Hrane se korijenjem biljaka i veoma su opasni štetnici krumpira, ali i mnogih povrtnih i ratarskih kultura. Ubušuju se u korijen ili gomolj krumpira hraneći se njegovim sadržajem. Gomolj u konačnici može biti potpuno izbušen u svim smjerovima i bez tržne vrijednosti. Hodnici su najčešće promjera do 5 mm sa ili bez prisutne ličinke.

Ličinke hrušta su veće i šire, bijele boje i nalaze se u tlu savinute po čemu su dobile naziv „grčice“. Hrane se gomoljem krumpira, ali ne buše hodnike već uzrokuju nepravilne grizotine na površini gomolja.

Biologija razvoja žičnjaka i hrušteva

I žičnjaci i hruštevi imaju ciklus razvoja jedne generacije kroz više godina. Prezimljuju u tlu, započinju ishranu kada temperature tla dosegnu 8-10°C. Nakon tri do pet godina u slučaju žičnjaka odnosno 3 godine u slučaju hrušta, ličinke se kukulje u tlu u ljeto, te prelaze u odrasli oblik koji ostaje u tlu do proljeća sljedeće godine kada izlaze vani. Odrasli oblici nemaju neku važnost u smislu šteta. Žičnjaci su prisutni u svim uzgojnim područjima, dok su grčice više prisutne u brdskim i vlažnijim krajevima.

Zaštita od zemljišnih štetnika u krumpiru

Osnova borbe protiv ovih štetnika trebala bi biti definirana nakon pregleda tla. U slučaju prisutnosti ličinki, preporuča se primijeniti granulirane insekticide deponacijom u tlu. Izvrsnu djelotvornost ima insekticid FORCE Evo koji se primjenjuje inkorporacijom u tlo kod sadnje. Doza je 12-16 kg/ha.

Granulirani insekticid FORCE Evo sadrži djelatnu tvar teflutrin (0.5%) u inovativnoj formulaciji kotiranih mikrogranula koje sadrže startno gnojivo  monoamonijev fosfat (dušik 10% i fosfor 44%) te mikroelemente (mangan Mn 3% i cink Zn 2%). Hranjive tvari primijenjene u blizini gomolja potiču razvoj korijena, pozitivno utječu na vitalnost biljaka i osiguravaju lakše prevladavanje biotičkih i abiotičkih stresova.   

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.
Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.
U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.