You are here

Zaštita krumpira od plamenjače i krumpirove zlatice do zatvaranja redova

Krumpir
11.05.2017

Od fenofaze nicanja do zatvaranja redova krumpira kombinacijom RIDOMIL GOLD MZ i ACTARA uspješno suzbijamo plamenjaču i krumpirovu zlaticu. Za osjetljive sorte na Alternariju pred zatvaranje redova može se dodati ORTIVA.

 

Krumpir je kultura koja se u Hrvatskoj uzgaja profesionalno za prodaju ili za vlastite potrebe na malim površinama. Podložan je napadu bolesti i štetnika kao i svaka druga povrtna kulture. Tijekom svibnja i početkom lipnja u našim uvjetima krumpir se nalazi u fazi intenzivnog razvoja cime kada je potrebno provesti minimalno jednu do dvije zaštite od plamenjače (Fitoftore) i jednu zaštitu od krumpirove zlatice. Kod osjetljivih sorti prije zatvaranja redova treba obratiti posebnu pozornost na alternariju ili kocentričnu pjegavost.

Plamenjača (Phytophthora infestans)

Plamenjača (Phytophthora infestans) je najznačajnija bolest krumpira koja napada prvo list, stabljiku, a kasnije i gomolje. Učestale kiše s dugim jutarnjim rosama pogoduju razvoju plamenjače krumpira.

Zaštita se bazira na preventivi, odnosno proizvođači trebaju predvidjeti opasnost od bolesti prateći vremenske prognoze.

Za prvu zaštitu od plamenjače preporučuje se sistemični fungicid RIDOMIL GOLD MZ koji u sebi sadrži metalaksil M i mankozeb. RIDOMIL GOLD MZ ima izraženo kontaktno i sistemično djelovanje te krumpir štiti izvana i iznutra u periodu 7-12 dana zavisno od porasta i pritiska bolesti. Primijenjuje se u dozi 2,5 kg/ha ili 25 g/10 lit vode ako se koristi oprema za klasično prskanje.

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata)

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) je ekonomski najznačajniji štetnik na krumpiru. Redovito se javlja u gotovo svim područjima uzgoja.

Da bi uspješno zaštitili krumpir od krumpirove zlatice potrebno pratiti brojnost štetnika, polaganje jaja i početak piljenja ličinki. Za zaštitu od krumpirove zlatice najbolji izbor je insekticid ACTARA u dozi 80 g/ha ili 2 g. u 10 lit vode uz utrošak 400 lit vode/ha. Tretman se preporuča kada se na više cima primijeti 10 ili više ličinki. Od ostalih insekticida dozvoljen je KARATE ZEON u dozi 0,15 l/ha ili 1,5 u 10 lit vode za klasično prskanje.

Siguran program zaštite krumpira baziran je na preventivi i izmjeni preparata različitog načina djelovanja po fenofazama razvoja.

Za dodatne informacije i savjete obratite se našim agonomima ili nas kontaktirajte putem email adrese: [email protected].