You are here

Zaštita krumpira od fenofaze zametanja gomolja do kraja vegetacije

Krumpir
12.07.2017

Tijekom srpnja u našim uvjetima krumpir se nalazi u fazi intenzivnog razvoja gomolja kada traži minimalno 2-3 zaštite od plamenjače (fitoftore) i alternarije te jednu zaštitu od krumpirove zlatice i lisnih ušiju. Za tu namjenu preporučamo kombinacije PERGADO MZ + ORTIVA ili REVUS + ORTIVA. Za krumpirovu zlaticu i lisne uši prema potrebi preporuča se dodati insekticid ACTARA.

 

 

Plamenjača (Phytophthora infestans)

Plamenjača (Phytophthora infestans) je najznačajnija bolest krumpira koja napada prvo list, stabljiku, a kasnije i gomolje. Učestale kiše s dugim jutarnjim rosama pogoduju razvoju plamenjače krumpira. Zaštita se bazira na preventivi, odnosno proizvođači trebaju predvidjeti opasnost od bolesti prateći vremenske prognoze.
Za zaštitu od plamenjače tijekom srpnja preporučuje se sistemični fungicid PERGADO MZ ili REVUS koji u sebi sadrži mandipropamid koji je po ocijeni nizozemske nezavisne institucije EoroBlight već nekoliko godina ocijenjen kao jedan od najučinkovitijih preparata za plamenjaču krumpira. Mandipropamid ima izraženo kontaktno i lokosistemično djelovanje te krumpir štiti izvana i iznutra u periodu 7-14 dana ovisno od porasta i pritiska bolesti.
PERGADO MZ  se primjenjuje se u dozi 2,5 kg/ha ili 25 g/10 lit vode , a REVUS 250 SC u dozi 0,4-0,6 l/ha ili 4-6 mil/10 lit vode ako se koristi oprema za klasično prskanje.

Koncentrična pjegavost lista krumpira ili Alternarija (Alternaria solani)

Alternarija je druga najvažnija bolest krumpira koja predstavlja sve veći problem. Često se javlja u razdobljima kada se izmjenjuju suho i vlažno vrijeme.
Javlja se u obliku pjega na donjim listovima. Pjege su promjera 2-3 mm, oštro ograničenog ruba od ostatka zdravog tkiva. Pjege s vremenom posmeđe i pocrne, a unutar pjega prepoznaju se koncentrični krugovi po čemu se bolest lako prepoznaje.
Listovi se u konačnici suše, ali ostaju na stabljici. Pjege mogu biti prisutne i na gomoljima, na kojima su jasno odvojene od zdravog dijela tkiva.

Zaštita od alternarije na krumpiru

Od kemijskih mjera zaštite, najbolji izbor je fungicid ORTIVA u dozi 0,5 lit/ha ili 5 ml/10 lit za klasično prskanje. Treba je primijeniti preventivno u periodu najviše opasnosti, a to je u našim uvjetima tijekom lipnja i srpnja, dok za periode manje opasnosti služe  pripravci usputnog djelovanja na alternariju koje koristimo za suzbijanje plamenjače krumpira kao što su PERGADO MZ ili SHIRLAN.

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata)

Krumpirova zlatica je ekonomski najznačajniji štetnik na krumpiru.
Redovito se javlja u gotovo svim područjima uzgoja. Da bi uspješno zaštitili krumpir od krumpirove zlatice potrebno pratiti brojnost štetnika, polaganje jaja i početak piljenja ličinki.
Za zaštitu od krumpirove zlatice najbolji izbor je insekticid ACTARA u dozi 80 g/ha ili 2 g u 10 lit vode uz utrošak 400 lit vode/ha.
Tretman preporučamo kada se na više cima primijeti 10 ili više ličinki. Od ostalih insekticida dozvoljen je KARATE ZEON u dozi 0,15 l/ha ili 1,5 u 10 lit vode za klasično prskanje.

Siguran program zaštite krumpira baziran je na preventivi i izmjeni pripravaka različitog načina djelovanja po fenofazama razvoja.

Za dodatne informacije i savjete obratite se Syngentinim agonomima.