You are here

Plamenjača krumpira (Phytophthora infestans)

Krumpir
02.03.2020

Plamenjača krumpira je izrazito destruktivna bolest koja napada i uništava list, stabljiku i gomolje. Suzbija se isključivo preventivno prema programu zaštite s provjerenim pripravcima: RIDOMIL GOLD MZ, PERGADO MZ, REVUS ili novi RIDOMIL GOLD R.

Opis plamenjače krumpira (Phytophthora infestans)

 

Plamenjača krumpira je ekonomski najvažnija bolest krumpira. U godinama koje pogoduju razvoju plamenjače prvi simptomi vide se dosta rano, prije zatvaranja redova i formiranja gomolja.

Simptomi se primijećuju najčešće na listu iako se javljaju i na stabljici. Na listu se najprije vide žute pjege koje u početku nisu omeđene te s vremenom postaju smeđe, a tkivo unutar pjega se suši.

Na donjoj strani lista vidi se bijeli micelij. Ukoliko je vrijeme vlažno, tkivo je vodenasto i mekano te se list objesi na cimi. U konačnici za jakog napada cima izgleda kao da je "ofurena". Simptomi se mogu vidjeti i na gomoljima u vidu udubljenja i smeđe boje na presjeku. Ovo se može primijetiti odmah nakon vađenja krumpira.

 

Gomolj zaražen plamenjačom. Simptomi se mogu vidjeti u polju, ali ponekad tek kasnije u skladištu.

Biologija razvoja plamenjače krumpira (Phytophthora infestans)

Smatra se da su glavni izvori infekcija zaraženi gomolji. Samo jedna zaražena biljka može uzrokovati zarazu i do 80 ha krumpira. Gomolje, dok su u tlu, inficiraju spore sa zaražene cime. Spore ulaze u gomolj i razvija se micelij gljive.

Micelij u gomolju podnosi temperature i do 0°C. Takav gomolj, ako se posadi je izvor zaraze za matičnu biljku. Na matičnoj biljci na listovima i stabljici stvara se micelij sa sporama koje u povoljnim uvjetima šire zarazu i na ostale biljke. Optimum za širenje zaraze je 18 - 22°C i relativna vlaga zraka iznad 90%. Kada nastupi toplo i suho vrijeme s temperaturama iznad 27°C i relativnom vlagom zraka ispod 50%, zaraza se primiruje. Međutim, ako opet nastupi vlažno vrijeme s nešto nižim temperaturama, zaraza je opet moguća te je potreban poseban oprez u nasadima gdje ima primarnih infekcija.

Zaštita krumpira od plamenjače (Fitoftore)

Prva mjera zaštite mora biti sadnja zdravih i nezaraženih gomolja.
Plodored je također važan jer su zaraženi gomolji iz prethodne vegetacije izvor bolesti.
Što se tiče kemijskih mjera zaštite, na raspolaganju je više sredstava koje treba primijeniti preventivno, vodeći računa i o preporukama nadležnih službi koje prate bolest obzirom na vremenske uvjete i prognozne modele.

U fazi intenzivnog porasta krumpira preporučamo sistemični fungicid RIDOMIL GOLD MZ u dozi 2,5 kg/ha ili novi RIDOMIL GOLD R u dozi 5 kg/ha Kasnije, kada krumpir zatvori redove i gomolji intenzivno rastu, preporuča se PERGADO MZ u dozi 2,5 kg/ha ili REVUS SC 250 u dozi 0,6 l/ha.