You are here

Koncentrična pjegavost lista krumpira (Alternarija)

Krumpir
16.06.2021

Koncentrična pjegavost lista ili Alternarija (Alternaria solani)

Alternarija krumpira je opasna bolest lista koja se lako suzbija preventivnim prskanjem fungicidom ORTIVA u dozi 0,5 lit/ha

 

Opis i simptomi za prepoznavanje koncentrične pjegavosti (Alternarije) na krumpiru

Alternarija je druga najvažnija bolest krumpira koja proizvođačima krumpira predstavlja sve veći problem u proizvodnji.

Često se javlja u razdobljima kada se izmjenjuju uvjeti suhog i vlažnog vremena. Simptomi Alternarije javljaju se u obliku pjega na donjim listovima. Pjege su promjera 2 - 3 mm, oštro ograničenog ruba od ostatka zdravog tkiva. Pjege vremenom posmeđe i pocrne, a unutar pjega prepoznaju se koncentrični krugovi po čemu se bolest lako prepoznaje.

Listovi se u konačnici suše, ali ostaju na stabljici. Pjege mogu biti prisutne i na gomoljima, na kojima su jasno odvojene od zdravog dijela tkiva.

Koncentrični krugovi na listu tipični su simptomi Alternarije

Biologija uzročnika Alternarije na krumpiru

Alternarija je gljivica koja prezimljava na zaraženim biljnim ostacima iz prethodne godine, osobito za blažih zima. U optimalnim uvjetima kada su temperature od 20-25°C i visoka vlaga zraka, te češće kratkotrajne kiše, bolest se širi sa zaraženih na zdrave biljke. S nadzemnih dijelova biljke kiše ispiru konidije gljivice do gomolja na kojima također može biti štete, te je stoga primarni cilj proizvođača zaštititi list.

Zaštita od Alternarije na krumpiru

Zdrav sadni materijal, tolerantne sorte i plodored pomažu u preventivi od koncentrične pjegavosti.

Od kemijskih mjera zaštite, najbolji izbor je fungicid ORTIVA u dozi 0,5 lit/ha ili 5 ml/10 lit za klasično prskanje. ORTIVU treba primijeniti preventivno u periodu najviše opasnosti, pred početak formiranja gomolja, a u završnoj fazi razvoja gomolja može se koristiti NORDOX 75 WG u dozi 1,0 kg/ha.  

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.
Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu.
U slučaju da više ne želite primati Agroalarm poruke za odjavu pošaljite AGROALARM STOP na broj 866028 u bilo kojem trenutku.