You are here

Skladišne bolesti jabuke i kruške

Jabuka
19.04.2018

Problem propadanja plodova jabuke i kruške od uzročnika bolesti ne završava berbom. Mnoge skladišne bolesti razvijaju se na plodovima u hladnjačama.
Iako se plodovi čuvaju u kontroliranoj atmosferi (ULO-hladnjačama), niti ta tehnologija skladištenja ne može spriječiti propadanje ako plodovi na sebi nose latentni inokulum patogena iz voćnjaka.

U intenzivnom voćarenju zadnja dva tretiranja planiraju se za skladišne bolesti i tu je novi fungicid GEOXE pozicioniran kao najbolje rješenje za 4 najvažnije bolesti ploda.
Za jabuku i krušku koristi se u dozi 0,45 kg/ha s karencom 3 dana. Osim toga svoju primjenu ima u vinogradarstvu za sličnu namjenu u dozi 1 kg/ha.

Uzročnici truleži plodova jabuke i kruške

Na uskladištenim plodovima javlja se niz skladišnih bolesti kao što su:
-gorka trulež (Colletotrichum spp. = sin. Gleosporium spp.), 
-siva plijesan (Botrytis cinerea),
-smeđa trulež plodova (Monilinia fructigena) i meka trulež plodova jabuke (Penicillium spp.),
a nešto rjeđe uzročnici budu fitopatogene gljive iz rodova: Phytophthora, Venturia, Alternaria, Fusarium, Aspergillus, Mucor, Gloedes i Schizothyrium.

Sl.: Gorka trulež plodova

Gorka trulež plodova (Colletotrichum spp. = Gleosporium spp.)

Ova bolest se najčešće javlja tijekom čuvanja jabuke i kruške u hladnjačama.
Zaraze uzročnikom gorke truleži nastaju u vegetaciji, osobito zadnji mjesec uoči berbe. Infekcijama pogoduju učestale i obilne kiše.
Simptomi na plodovima počinju sa svijetlo smeđim okruglim pjegama koje kasnije potamne. Gljiva na mjestu oštećenja ploda formira prljavo bijele vataste nakupine.
Unutrašnji dio ploda, ispod pjege, ima prema sjemenjači svijetlo smeđu boju u obliku slova V, mekan je i gorkog okusa.
Sl.: Meka trulež plodova

Kako zaštititi jabuke i kruške od propadanja u skladištu

Zaštita od skladišnih bolesti planira se preventivno tijekom vegetacije, no najznačajnija su 2 zadnja prskanja pred berbu.

Za suzbijanje skladišnih bolesti nekad su se koristili fungicidi za krastavost jabuke ili specifični botriticidi koji danas imaju sve manju primjenu ili su u potpunosti izgubili dozvolu.
Trgovački lanci danas postaju sve zahtjevniji po pitanju rezidua na plodovima te oni postavljaju svoje standarde. Tako imamo trgovačke lance koji ne dozvoljavaju više od 4 d.t. u reziduima na plodovima ili pak ostaci rezidua moraju biti upola ili četvrtinu od dozvoljenog MRL-a. 
Kako bi izašli u susret proizvođačima, Syngenta u 2017. uvodi na tržište Hrvatske novi fungicid za truleži plodova pod nazivom GEOXE.
Geoxe je fungicid visoke učinkovitosti, odličnih toksikoloških svojstava i kraće karence od drugih proizvoda za istu namjenu. 
Geoxe u sebi sadrži jednu djelatnu tvar - fludioksonil, poznatu iz pripravka Switch. Preparat Geoxe trenutno ima primjenu u jabuci, kruški i vinovoj lozi.

Primjena preparata GEOXE preporuča se maksimalno 2 puta u vegetaciji i to:
-prvi puta cca 20-30 dana pred berbu, a drugi put 7 dana prije berbe u dozi od 0,45 kg/ha.
Razmaci između ova dva tretmana mogu biti drugačiji (kraći), no to treba prilagoditi vremenskim prilikama i stanju u voćnjaku. 
Geoxe suzbijaColletotrichum spp., Penicillium spp., Stemphylium spp. i Botrytis spp., a na mnoge druge gljivice ima usputno djelovanje, ali nisu bile predmet registracija jer su od manjeg značaja.

Karenca za GEOXE je 3 dana za jabuku i krušku, 21 dan za vinske sorte vinove loze, 7 dana za stolne sorte vinove loze. 

Prednosti primjene fungicida GEOXE:

  • Odlično djelovanje i jako širok spektar gljivica koje suzbija,
  • Učinkovitiji od standardnih fungicida koje se koriste dugi niz godina,
  • Odlična antirezistentna strategija,
  • Sadrži jednu djelatnu tvar, ima kratku karencu, a ostatci rezidua na plodu iz naših pokusa su pokazali da zadovoljava i najstrože standarde trgovačkih lanaca.

Za više informacija o pravilnoj uporabi GEOXE koristite uputstvo na proizvodu ili kontaktirajte naše predstavnike prodaje.