You are here

Tehnologija primjene sredstava za zaštitu bilja

Događanja
12.05.2017

 

Dana 03. i 04. svibnja 2017. Syngenta Agro d.o.o. održala je u Slavoniji radionicu na temu ‘’TEHNOLOGIJA PRIMJENE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA’’ pod vodstvom stručnjaka iz Basela, Grahama Sandersona i Marka Freyeisena. Događaj je okupio poljoprivredne proizvođače, tehnologe, te predstavnike medija i Savjetodavne službe.

Sl: Graham Sanderson, stručnjak za tehnologiju primjene, Syngenta, Basel

Teoretski dio i praktična demonstracija

Na teoretskom dijelu radionice naglasak je bio na važnosti, čimbenicima te načinima poboljšanja kvalitetne primjene sredstava za zaštitu bilja. Ukazali smo i na važnost sigurne primjene SZB prezentirajući 5 zlatnih pravila:

  • opreznost,
  • čitanje etikete,
  • održavanje higijene,
  • odgovarajuća osobna zaštitna oprema,
  • održavanje opreme za primjenu.

‘Bez obzira što sredstvo koristite dugi niz godina, obavezno prije primjene pročitajte etiketu, dr.sc. Natalija Galzina

Vrlo je bitno kako primijeniti proizvod u usjevu obzirom da je isti učinkovit onoliko koliko je dobra njegova primjena, pa je tako praktična demonstracija za proizvođače voćarskih kultura održana u Šagu, dok je dio za ratare prezentiran u Tordincima.

Sl: radionica Šag
       

Stručnjaci su pokazali kako kalibrirati prskalicu mjerenjem potrebnih čimbenika te kako odabrati odgovarajuće dizne i time postići optimalnu pokrivenost usjeva uz smanjenje zanošenja škropiva.

Uređaji za primjenu moraju biti tehnički ispravni i kalibrirani. Kalibracija uređaja za primjenu SZB osigurava pravilnu primjenu dok pravilan izbor dizni utječe na jednoličnu raspodjela škropiva. Naime, nepravilna primjena sredstava dovodi do ekonomskih gubitaka, fitotoksičnosti, zanošenja škropiva, lošeg učinka, rezistentnosti te lošeg prinosa.

Sredstvo je dobro onoliko koliko je dobra njegova primjena. Pravilan odabir dizni i radnog tlaka značajno utječe na veličinu kapljica i smanjenje zanošenja škropiva, Graham Sanderson

 

Važnost navedenog je prikazana korištenjem vodoosjetljivih papirića, na kojima se vidi razlika u pokrivenosti površine i veličini kapljica koje imaju veliku ulogu u kvaliteti same primjene.

Vrsta dizne određuje veličinu kapljice

Syngenta će i u budućnosti ovakvim radionicama nastojati ukazivati na važnost tehnologije primjene sredstava za zaštitu bilja te na taj način podizati svijest o sigurnoj i učinkovitoj primjeni svojih proizvoda.